10
Fotocredits: 'Ganzenborstfilet', pixabay

FlashBorstfilets meegenomen, ganzen achtergelaten

Bij Rypstjerk in Friesland zijn in een weiland 25 dode ganzen gevonden. Uit de ganzen zijn de forse borstspieren gesneden. Die brengen per kilo het meeste op. Maar wisten de stropers dan niet dat de bouten toch ook nog €12 per kilo doen? De politie zoekt de daders. Vreemd: bewoners van Rypstjerk hebben diep in de nacht knallen gehoord. Maar kan dat, ganzen schieten in het donker? Hazen en vossen, ja, maar vogels?

RTLnieuws - Geslachte ganzen zonder borststuk aangetroffen in Friesland, 1 dec 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Hans Pollemans
  • #10
  • 4 dec '19
  • 15:13

#9 Ja, dat is eigenlijk pikant, dat juist lichtbakken, waar stropers mee jagen, wel toegepast mogen worden om vossen te schieten.
Hier wordt wel door enkele jagers 's acht op pad gegaan om vossen te tellen.
Waar je ook niet vrolkijk van wordt.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #9
  • 4 dec '19
  • 12:44

Knallen wordt ook gebruikt om plaagdieren te verjagen.
Maar ja, dat doe je niet als je de borstfilet wilt houden.

Op vossen wordt ook 's nachts gejaagd, met lichtbakken.

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #8
  • 3 dec '19
  • 0:40

Hans het valt wel wat mee met de ganzen hoor. Is waar dat ze vaak taai zijn maar daar moet je met bereiden rekening mee houden. Worst gaat prima, gehalt ook er moet echter altijd hard spek bij want het vlees is domweg veel te mager. Altijd goed kruiden want er zit een beetje een muffige smaak aan. Ik haal dus de poten eruit, en braad ze dan aan in een grote gietijzeren pan. De truc is om, als ze mooi bruin zijn de boel te blussen met jus dorgange , jawel gewoon sinasappelsap met vruchtvlees. Niets geen gedoe met wijn of zo. En dan maar laten sudderen, het beste is de pan op een petroleum stel te zetten. Na een uurtje of 3-4 pak je een bot en als dat dan loslaat dan zijn ze klaar . Nooit laten uitdrogen dus de boel moet obder blijven staan. Dat vries ik in en snaai er meteen een stuk of wat s'avonds met een biertje voor de TV. Oh wat is dat lekker. Ik haal ook altijd de lever, hart en maag eruit. Daarvan kun je prima pate maken. Het is echter een bult werk en ik schiet nu gewoon wat minder dood, er moeten er wel altijd een paar vallen , want anders helpt het verjagen niet . Ze zijn slim hoor. Wat ook lekker is dat je een jonge grauwe gans helemaal plukt. ( De dons van de borst is te gebruiken voor vullen van kussens en dekbedden) deze haal je leeg en dan vul je hem helemaal op met stukken appel,aardappel met veel kruiden en ui. Ik gebruik hier de slechte bewaar appels voor en de te grote aardappels en zo zo uien, dan heb ik er nog wat aan.
Goed erin stampen en dicht maken met een stokje of zo als spalk en dan in de hete oven. Doe de gans op een rooster en eronder een platte schaal met.... water. Nu gaat ie braden en het vet loopt eruit op het water wat gaat dampen. Dat doen de appel ook in de gans en die trekt erdoor en geeft smaak aan het vlees. Af en toe bedruipen zodat het vel heel strak en bruin knapperig eromheen spant. Ik geef toe, een vette witte boerderij gans zoals in Hongarije is ook lekker maar deze gans kan het best doen. Dus: Niets weggooien, schiet alleen dood wat je gebruikt, en om te verjagen want je raakt de ganzen aan de straatstenen niet kwijt, Helaas. En n og iets: Ganzen "bejaag" je niet want het is geen wild. Je bestrijd schade , met daaraan ondersteunend afschot. Meer schieten dan je meeneemt is onfatsoenlijk en onnodig. Eet smakelijk.

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #7
  • 2 dec '19
  • 23:57

#1 Op het moment dat ganzen op de wildlijst komen is dat HET excuus voor de provincies geen schades meer te vergoeden. Met de huidige overpopulaties? Geen goed idee van de KNJV.
Ik heb wel eens 25 ganzen kunne schieten maar dan kan ik ze ook kwijt bij eenboerin die er vanalles van maakt. Ik gooi wel de karkassen weg maar haal altijd de poten er uit. Graag even opgeven waar ik die kan brengen voor dat bedrag per kilo.
Jagers moeten hun dode ganzenresten NIET in het veld achterlaten.
Maar dat snapt iedereen, Toch???
bewijzen hun collega's hier een slechte dienst mee.

Hans Pollemans
  • #6
  • 2 dec '19
  • 23:57

#5 ok, zijn niet 'ziek' maar aangeschoten wild..Begrijp je nu. Dat hoor je niet te laten liggen, maar dood je als je ze niet meeneemt. Eigenlijk hoor je beschadigd wild mee te nemen. En laten we er van uitgaan, dat de daders geen jagers waren en ik misschien... ook geen stropers. Maar eerder tuig.
De zorgen voor een bijverdienste, maar houden de biotoop in het oog. Er wordt minder gestroopt hier nu, dankzij de vossen. Echte stropers vroeger schoten niet met hagel, maar met een flobertgeweer.
Heb wel eens meegemaakt; het bleef gissen van wie, dat er 's morgens een haas aan de klink van de buitendeur hing. Wat ik er mee deed ? Wat denk je.
Leuk:
De stropers die ze kennen maar niet te pakken krijgen.. daar is een oplossing voor. Die maken kans dat hulp-jachtopziener worden... Dan moest hij wel met stropen stoppen. Ken diverse gevallen. Klinkt gek maar ook de gewone man werd wel wat gegund hier vroeger.
In Engeland stond lange tijd de doodstraf op stropen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.