FlashBoos op Lubachs Duitse gas

De Nederlandse slachter Vion is boos vanwege een Duitstalig filmpje dat de Nederlandse komiek Arjen Lubach gebruikte om net te doen of varkens als joodse burgers in de jaren 1940-'45 om het leven worden gebracht. Het filmpje bestaat ook in een Nederlandse versie. Maar dat zou natuurlijk niet zo leuk zijn geweest. Toch is iedereen wild enthousiast over de gaskameruitzending van Lubach. Best wel eng.

Boerderij - Vion boos op Lubach na uitzending over slacht, 28 nov 2019
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
 • #40
 • 2 dec '19
 • 18:47

Daar zit wat in Jack, maar Lubach moet natuurlijk niks, ook dat is vrijheid. Sinds Stampertje en Bambi denken we nu eenmaal anders over dieren. Tot we een sappige hamburger zien. Die hypocrisie hebben we zelf gecreëerd door het slachtproces in de afgelopen 50 jaar langzaam weg te moffelen, min of meer te verstoppen. Waarom deden we dat eigenlijk? Heeft het iets te maken met die ongemakkelijkheid bij het doden van een dier? Het is uiteindelijk uitgemond in een massaal systeem dat superefficient dierlijke producten produceert en dat we nu opeens niet meer willen, althans in de westerse wereld. Dat is prima, dat kun je best veranderen, maar op twee voorwaarden; duurder en minder. Vind jij dat erg?

Jack van Messel
 • #39
 • 2 dec '19
 • 11:29

Jos, je kan mijn sector niet verwijten dat we doen wat consumenten graag willen: het slachtproces zo ver mogelijk buiten hun gezichtsveld uitvoeren.

Lubach moet niet VION te kakken zetten maar consumenten met een dubbele moraal die (te vaak) onzinnige eisen aan dierlijk eiwit stellen: hoge kwaliteit, biologisch, hoog dierwelzijn en dito duurzaamheid, tegen de laagst mogelijke prijs.

Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
 • #38
 • 1 dec '19
 • 23:38

Een discussie tussen mensen die geen vlees eten vanwege diervriendelijkheid en mensen die dat wel doen is tamelijk zinloos. Iedereen heeft een persoonlijk emotioneel en ethisch oordeel over de omgang met dieren en het slachten en eten ervan. Daar kun je de natuur bij halen, fatsoen, de evolutie, ethiek of gezondheid, dat brengt doorgaans mensen niet op andere gedachten. Twee doven die tegen elkaar schreeuwen. Ik heb ook geen antwoord, slechts een eigen mening, en die is weinig relevant want mijn mening is niet meer dan dat, mijn mening.

Zelf een dier slachten, zoals Tedje beschrijft, wordt al een ander chapiter. Als we dat allemaal zouden doen, zoals de in Nederland nog al eens verguisde jager dat wel doet voor zijn eigen eten, dan is het snel afgelopen met veel vlees eten denk ik. Blijkbaar hebben we toch enige remming bij het doden van een dier, althans velen van ons. Onze positie als jager/verzamelaar zijn we ontgroeid en de noodzakelijkheid om in voldoende voedsel te voorzien is al 75 jaar geen prioriteit meer in ons leven, daar hebben we Albert Heijn voor. Vandaar dat het lijkt alsof we het ons kunnen permitteren om te kiezen, dat is maar ten dele zo, zie de uitspraken van Imke de Boer.

Wie de beelden van Lubach niet kan aanschouwen, of vindt dat het zo niet moet, moet stoppen met het eten van vlees. Dat is zijn of haar goed recht. Wel vlees blijven eten en zeggen dat de sector het niet doet zoals zij willen is helaas weinig nuttig. Die industrie heeft samen met de maatschappij (de wetgever) een bepaald systeem opgebouwd dat als het meest diervriendelijk wordt beschouwd. Ik zeg niet dat dat het beste systeem is, maar het is wel het systeem dat we met z'n allen hebben afgesproken. En dat er fouten worden gemaakt, soms zelfs excessen zijn, dat komt ook in ziekenhuizen voor, of in de luchtvaart of in de auto-industrie. Dat moet je tot een minimum beperken, maar kun je niet 100% uitsluiten.

Voor het overige stijgt de vleesconsumptie wereldwijd met 2,5% per jaar en worden de dieren daarvoor geproduceerd. Punt. Want net als dat vegetariers of veganisten de vrije keuze kunnen maken om geen vlees te eten, hebben anderen in deze samenleving het recht om de keuze te maken dat wel te doen. Elke agressieve of oneigenlijke manier om mensen daarop aan te vallen vind ik ontoelaatbaar. Vrijheid is een groot goed.

Als Lubach een vergelijking maakt met de holocaust (hij zegt dat niet) dan is dat onsmakelijk en vooral ernstig grievend voor de nabestaanden van holocaust slachtoffers. Elke vergelijking met hetgeen toen is gebeurd, is ongepast en doet afbreuk aan de nagedachtenis aan de moord op 6 miljoen mensen. Of je vindt dat dieren en mensen op 1 lijn moeten worden gezet is daarbij volkomen irrelevant.

En voor het overige kom je hier nooit uit. Misschien is het interessanter om eens te kijken waar we ons bevinden. 65% van de totale massa van alle fauna inclusief mensen bestaat uit dieren die we opeten. En binnen 20 jaar willen we 45% meer. Hoe moet dat? Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat onze ongebreidelde meerconsumptie van dierlijke producten niet langer verantwoord is. Dat kun je, net als je fossiele energiegebruik, ontkennen, maar dat kan slechts tijdelijk. De problemen worden niet opgelost door ze te negeren. We worden gedwongen erover na te denken.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
 • #37
 • 1 dec '19
 • 22:28

#25, Peter, "mensen die eten zoals hun gebit en natuurlijk design bedoelt." Je bedoelt eten bij de MacDo met ons 'fastfood-gebit'?
#36, Tedje, "Dus steeds contact houden." Is dat realistisch? Moet je dan de buurt uitnodigen als er een varken of haan geslacht wordt bijvoorbeeld?

Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
 • #36
 • 1 dec '19
 • 14:38

Bennie, ik weet het eerlijk gezegd niet zo goed. 40 jaar geleden was ik vooral geschokt dat men ook mensen in een bio-industriële setting kon misbruiken. Indertijd was ik geen vegan en nog steeds niet. Ik heb me wel afgevraagd, vind ik het normaal, dat we zo met dieren omgaan. Ik snap Vion goed, flauw om hun Duitse filmpje eruit te pikken, ach, niet altijd vind ik Lubach even geslaagd. En juist transparantie is belangrijk. Maar ook kleinschaligheid. Als je zelf kippen hebt voor een lekker eitje zit je met het punt dat je af en toe een haan moet slachten, als ze vrij rondlopen. Menigeen die ik daarbij om hulp vroeg werd vegetariër. Wat ik heb willen aanduiden is dat wij als samenleving, consumenten vooral, mede verantwoordelijk zijn voor de bedrijven die namens ons zo met dieren omgaan. Dus steeds contact houden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.