FlashBoom van goed en kwaad

Palmolie is fout. Dat weet iedereen sinds orang-oetan Rang Tan in een kinderslaapkamer verscheen. Toch niet, zegt een bioloog die van de dieren en van hun leefgebied op Kalimantan (Aziƫ) houdt. Om de toekomstige vraag (2050) naar plantaardige olie te dekken is 80 miljoen hectare palmplantage nodig. Gebruik je er koolzaad voor, dan schiet je naar 388 miljoen hectare. Sojabonen? 700 miljoen hectare land. Minder palmolie betekent meer apen, maar ook veel meer platgebrand en gemold Zuid-Amerikaanse regenwoud.

Trouw - Palmolie: een geschenk van God of een misdaad tegen de menselijkheid?, 18 jul 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #1
  • 19 jul '19
  • 7:48

Precies. Ik heb het al eerder gezegd: oliepalm is verre, verre, verreweg de meest efficiente olie-plant. Er moet heel veel meer geld worden gestoken in het ontwikkelen van methoden om palmolie te produceren in minder ecologisch kwetsbare plaatsen dan het tropisch regenwoud. Niet eenvoudig, want veredelen en verbouwen van een meerjarig gewas gaat langzaam. Maar er is een wereld te winnen: een palmolieplantage gaat decades mee, en kan op zichzelf weer een stabiel ecosysteem zijn. Veel "duurzamer" dan welk eenjarig gewas dan ook.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.