3
Fotocredits: Geoogste bomen, De Sysselt, Veluwe, Foodlog Media

FlashBomen met QR-code

Bij Staatsbosbeheer zijn ze het zat: de tirades van boze en verontruste wandelaars die zich druk maken over houtstapels of gekapte bomen in het bos. Hout verdwijnt echt niet zo maar in de biomassa-oven. En dus krijgt iedere houtstapel voortaan een QR-code, met uitleg over de bestemming die het hout krijgt. Ook Natuurmonumenten en de provinciale landschappen gaan de QR-codes gebruiken. Argwanende wandelaars kunnen via de code en de website waargaatdithoutnaartoe.nl zien welke van in totaal zeven verschillende bestemmingen het hout krijgt. Pas als geen andere bestemming meer wordt gevonden voor het hout, wordt het verbrand of mag het rotten op 'arme groeiplaatsen'.

de Volkskrant - QR-codes geven uitleg na boomkap: dit hout eindigt níét in de biomassa, 11 dec 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Adriaan-Helmus
Adriaan-Helmus Levensmiddelenhandel
  • #3
  • 11 dec '21
  • 21:03

#2 nou, letterlijk een QuickResponse dus en niet duurzaam. Weer wat wijzer. Maar nu dankzij jouw inside informatie

Johan Vollenbroek
Johan Vollenbroek Milieubureau MOBilisation
  • #2
  • 11 dec '21
  • 15:35

Van een bosspecialist:
Niettemin staat in recente artikelen in het Dagblad van het Noorden en Volkskrant dat SBB behoefte heeft om voorlichting te geven dat veel hout, dat aan de kant van de weg ligt, niet naar de biomassa centrale gaat. Daar zal een wandelaar intrappen, maar ingewijden weten dat SBB een verplichting heeft om 100.000 ton chips te leveren en ondertussen de handel coördineert om die hoeveelheid ook (via derden) te leveren. Echter, het feit dat Staatsbosbeheer meewerkt aan deze vorm van energieopwekking, waarbij het uitstootprobleem verergert en bossen achter blijven die onvoldoende koolstof vastleggen, is de feitelijke klacht. Dat zou een belemmering moeten zijn voor een certificaat voor duurzaam bosbeheer.

Adriaan-Helmus
Adriaan-Helmus Levensmiddelenhandel
  • #1
  • 11 dec '21
  • 11:58

Goed om die informatie beschikbaar te maken. Kom op wandelroutes vaak qr codes tegen en word er vaak een stuk wijzer van.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.