3
Fotocredits: 'Water geven', PxHere

FlashBomen groeien niet meer vanzelf

Bomen kunnen het niet meer zelf. Vroeger groef je een gat, boom erin, klaar is Kees. Tegenwoordig is er twee of drie jaar nazorg nodig. Zijn de bomen veeleisender geworden? Nee, maar net als elke andere plant vertikken ze het om te groeien zonder water. Dat water ontbreekt tegenwoordig in de bovenste lagen van de bodem waar de jonge bomen hun jonge wortels hebben. Dat is het gevolg van droge lentes en zomers en bodems die niet worden geholpen om de in Nederland door het hele jaar heen niettemin ruime regenval vast te laten houden.

Straten en pleinen zonder bomen zien gemeenten nog niet zitten, ze zijn immers ook belangrijk voor klimaatadaptatie: begroeiing houdt steden koel. De boombeheerder moet tegenwoordig dus extra vaak bijgieten. In het eerste jaar soms wel één keer per week. Bomen pamperen, alsof het baby’s zijn.

NOS - Gemeenten moeten jonge boompjes pamperen als baby's vanwege droogte, 24 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #3
  • 27 mei '22
  • 13:57

Al die infrastructuur met die vele tunneltjes die droog moeten blijven met pompen die constant aan en uit gaan. Dat zorg op zeer vele plekken voor dalend grondwater. Dat is net als met veel boorgaten. Dat heeft invloed op de omgeving. Een enkel tunneltje gaat nog wel. Het drukke Nederland in te wijde suburbs, ingericht op auto's, is niet meer zoals een stad was zonder auto's. Dat wijde zorgt voor druk op ruimte, meer asfalt en meer tunneltjes en ook voor dalend grondwater.

Maar wie vertelt dat de massa die in dure wijde suburbs woont? Dat is politiek zelfmoord. Makkelijker is het om te wijzen naar de enkeling.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 26 mei '22
  • 18:57

Het is vast 1 van de problemen, maar er is zoveel meer en complexer. De grond in de steden is ook niet de meest vruchtbare meer, verdicht, weinig zon, weinig bodemleven, opstijgende/blijvende hitte van beton/asfalt/stenen.
Ook de juiste soort bomen planten is belangrijk en bestaande ontwikkelde laten staan.

Dan moet je wel je best doen

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 25 mei '22
  • 7:10

De mais hier bij ons, ZW-Frankrijk, gaat ook gepamperd worden, want komt door de droogte en hitte (mei wordt als warmste meimaand, met meer dan 1°C, wat veel is, scherp gesteld) ook niet meer op. Diervoer wordt gesproeid met dordognewater, wat (nog) beschikbaar is, want door de droge winter (veel mooi weer, wat nachtvorsten, maar ook "buitenzitdagen") is een watercrisis in Frankrijk aanstaande.
De mais wordt veel gebruikt voor de eendjes en ganzen, die ik door de steeds maar toenemende vogelgriep de laatste jaren amper nog buiten gezien heb. Zou het één (pamperen van plantjes) samenhangen met het andere (ganzen binnen)?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.