22
Fotocredits: 'Boer en boerin in koeienstal', DD

FlashBoeren zijn slecht verdienende miljonairs

Dat concludeert het Financieele Dagblad met zoveel woorden na een uitgebreide analyse. Voor de oorzaak worden verschillende redenen gegeven.

Volgens oud-minister Cees Veerman zijn boeren 'prijsnemers'. Daarmee bedoelt hij dat ze met z'n allen te veel maken; als er te veel product in de markt is, bepaalt je afnemer immers wie hij zijn inkopen gunt en tegen welke prijs.

Volgens Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het aan de hoge grondprijzen in Nederland. Die liggen bijvoorbeeld tien keer zo hoog als in Bretagne, een gebied met even goede grond en een even goed klimaat. Dat is een plausibel antwoord want in de tuinbouw - die niet grondgebonden is - wordt in jaren zonder gascrisis uitstekend verdiend, zeker nadat het overaanbod dat rond 2010 was ontstaan is opgeruimd.

Volgens landbouwminister Piet Adema staat de boer 'alleen' tegenover de grote verwerkende industrie en supermarkten. Volgens de Wageningse landbouweconoom Harold van der Meulen verdienen boeren te weinig en zijn er daarom geen investeerders die boer willen worden, maar als boeren zo gek zijn hard voor weinig te willen werken dan is er niets aan de hand. En dat doen ze volgens Van der Meulen omdat ze op papier miljonair zijn: hun land is immers duur en daar hebben ze een grote overwaarde op. Voor boerenkinderen is het daarom lastig boer worden: zij moeten al die overwaarde aan hun ouders betalen als ze de boedel overnemen.

Het Financieele Dagblad trekt geen directe conclusie uit deze onderling wat onsamenhangende oordelen. Wie het wel doet, ontdekt dat boeren die niet genoeg verdienen maar wel miljonair zijn, morgen nog hun tent moeten verkopen en het geld in beheer moeten geven aan een goed beleggingsfonds. Ze moeten hun kinderen niet met de boerderij op willen zadelen. Hoe meer boeren stoppen, hoe beter dat is voor de prijs van melk en aardappelen die de overblijvende boeren straks beuren. Als de productie inmiddels niet door het goedkopere buitenland is overgenomen, kunnen hun kinderen dan straks de boerderij wél overnemen. Snap je nu een beetje hoe het werkt volgens landbouwkenners?

Namens het kabinet probeert Adema nu het omgekeerde: hij wil minder land voor boeren (waardoor dat nog duurder wordt) en toch zoveel mogelijk boeren boer laten blijven. Maar die lopen elkaar straks nog jaren voor de voeten.

Het Financieele Dagblad - Landbouw in Nederland lijdt bijna altijd verlies, 5 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
John van der Hulst
John van der Hulst Land- en tuinbouw
  • #22
  • 28 apr '23
  • 10:31

Wat heb je tegenwoordig nog aan 1 miljoen!

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #21
  • 9 feb '23
  • 22:08

#15 Jos, Wel even bij vertellen dat je de fiscale voordeel regeling, de BOR erbij nodig hebt vandaag de dag om een grondgebonden bedrijf een generatie door te schuiven.

In augustus 2021 bespraken we met elkaar nog een opinie daarover omdat de betreffende regel (wederom) ter discussie stond / staat.

Piet Keijzer
Piet Keijzer plantenvermeerdering
  • #20
  • 9 feb '23
  • 17:10

Er zijn uiteraard grote verschillen tussen tuinders en melkveehouders. Toch een vraag aan beide groepen: waarom zijn de verkoopprijzen (farm gate) in de USA grofweg 1.5 tot 2 keer zo hoog met een vergelijkbare kostprijs?

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #19
  • 9 feb '23
  • 15:40

#18 Henric. Ik denk niet zo in meer- of minderwaardig. Dat is jouw perceptie. Waar het hart van vol is, zo lijkt. Iedereen is me allemaal gelijkwaardig, maar blijkbaar zijn er een aantal die denken dat anderen dan zijzelf minderwaardig zijn. Ik heb daar niet zo'n last van. (Lieden die denken dat anderen minderwaardig zijn, zijn het dan toch vooral eerstens zelf).

Waar je wel volkomen gelijk hebt is dat boeren keuze hebben, die anderen niet hebben. Ik neem dus menig klagende boer (mist voldoende EV) met een fikse schep zout. Daar heb je gewoon wel een fiks punt.

Henric van der Krogt
  • #18
  • 9 feb '23
  • 15:24

Piet, dat jij iedereen die in jouw ogen geen echte boer is minderwaardig vindt, is genoegzaam bekend. Maar daar gaat het hier niet om.
Jos noemt de waarde van zijn bedrijf een illusie, en dat klopt gewoon niet. Die waarde is echt, alleen kiezen de meeste boeren ervoor die waarde in een bedrijf te laten zitten. En dan brengt het niet heel veel op. Maar dat is een keuze. Geen gemakkelijke keuze, maar het hele leven bestaat uit soms moeilijke keuzes. En veel mensen hebben niet veel keus.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.