Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
18
Fotocredits: Boerenprotest, 1 oktober 2019, Kees Torn

FlashBoeren vinden sociale media meest betrouwbaar

Er is een overeenkomst tussen met actiegroepen sympathiserende boeren en de aanhang van rechts-populistische politieke partijen. Beide typen mensen geloven de zogenoemde Mainstream Media (MSM) niet meer. Het meeste vertrouwen hebben ze in sociale media, berichten op Facebook, twitter en wat ze doorgestuurd krijgen via Whatsapp en Telegram.
Hoogleraar sociaalecologische relaties Noëlle Aarts (Radboud Universiteit) legt uit waarom: ze worden gepeopled. Je moet gewoon luisteren en proberen te ontdekken waar hun zorgen zitten. 'Gewone' media zetten hen te kakken of verspreiden nieuws vanuit invalshoek die niet bij hun belevingswereld aansluit. Daarom trekken ze zich verder terug in hun eigen bubbel met hun eigen, maar vaak niet kloppend nieuws. Beter zou het zijn hen van kloppend nieuws dat bij hun werkelijkheid past te voorzien.

?Kijk op Facebook, niet naar de NOS?, 29 aug 2021
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
 • #18
 • 1 sep '21
 • 13:26

#15 #16 TNO ging nog aan de slag om te controleren waar de ammoniak neerslag vandaan komt. Daar is nog geen rapportage van verschenen.

En zo komt er steeds meer vertroebeling. Citaat is vast goed, maar we zijn inmiddels allemaal “expert” op dit gebied en niemand weet nog wat waarheid is (zoals het spreekwoord zegt).

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
 • #17
 • 1 sep '21
 • 11:30

Het valt me nu pas op maar Noélle Aarts begint heel analyserend wat er volgens haar gebeurt en vervolgens plakt ze er zelf haar mening op van vaak niet kloppend nieuws binnen de boeren bubbel en Wij moeten ze van het echte nieuws gaan voorzien.
Je ziet het wel meer bij de combinatie Aarts en Wageningen.

Het is alsof je in de hondendrol stapt die je net gevonden hebt.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #16
 • 31 aug '21
 • 21:11

Pieter, zoals het er staat moet deze ecoloog haar titels inleveren. Daarom checkte ik even wat B-Ware nog meer zegt: het lijkt om alle mest die in rivieren belandt en ook om kunstmest te gaan.

De plantaardige teelt is dus in het geding. En wellicht ook nog iets van mensen dat toch in de rivieren belandt. Van dieren uit NL zal het niet veel kunnen zijn.

Maar ik begrijp je: er staat grote flauwekul. Maar dat kan aan de journalist ipv de ecoloog liggen.

We beloven: we gaan B-ware bellen om te vragen wat Remke heeft gezegd.

Pieter Greijdanus
Pieter Greijdanus Onderwijs / Land- en tuinbouw
 • #15
 • 31 aug '21
 • 20:11

Ook vandaag worden we weer op onze weken bediend. Op Nu.nl vandaag een artikel met de kop "Dutch GP is niet goed voor duinen, maar veestapel is een groter probleem". Om het nieuws van de dag te duiden is gepromoveerd ecoloog Eva Remke geïnterviewd. Hieronder een tweetal passages uit het artikel:

Naast de Formule 1 worden twee andere autoraces gehouden en in totaal 200.000 toeschouwers verwacht. "Ik heb geen idee wat de precieze uitstoot van dat geheel zal zijn", zegt ecoloog Eva Remke van onderzoeksbureau B-WARE tegen NU.nl.

Maar de belangrijkste bron van die stikstof is ook in de duinen ammoniak, afkomstig van mest van de veehouderij. "In de duinen komt een deel van die ammoniak uit zee. Maar de bron is vermoedelijk hetzelfde: het vormt daar uit mest dat via de rivieren in het kustwater belandt."


Inmiddels gaat het weer los op Prikkebord.nl. De verbazing, onbegrip en boosheid is groot. Terecht.

Mij resteert de vraag; wie zit nu uiteindelijk in zijn eigen bubbel?

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
 • #14
 • 31 aug '21
 • 15:56

#11 Dan kun je dus ook de vraag stellen als de media zo'n grote sturende factor is in het wereldbeeld van de bevolking of het dan wel verantwoord is om dat onder te brengen in een commerciële omgeving en te laten financieren door de grote beleggers.

Worden er bv wel genoeg manuren in het achterhalen van de feiten gestopt, worden grote adverteerders ontzien, wordt de consument niet naar de mond gepraat, feel good leesvoer verkoopt vast beter.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.