16
Fotocredits: Boerenprotest Den Haag, 2 juli 2020, Annika de Jong voor FL

FlashBoeren tegen reltrappers

Nu eens heel ander nieuws over blokkeerboeren. Boeren uit het oosten van het land bieden burgemeesters aan om te komen helpen met het tegenhouden van relschoppers die demonstreren tegen de corona-avondklok. De boeren willen met honderden trekkers toegangswegen naar centra van gemeenten blokkeren.

Nieuwe Oogst - Boeren willen met trekkers helpen tegen avondklokrellen, 27 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #16
  • 30 jan '21
  • 18:51

Ik denk dat de boeren de winkeliers zien als lotgenoten, want de overheid benadeelt de winkeliers met beleid op aandringen van de zogenaamde experts en nu komen de relschoppers de boel nog slopen en leegroven.



Frans Aarts #5 ''Boerenprotesten hebben m.i. wel degelijk geïnspireerd tot wangedrag. Men zag dat het negeren van ge- en verboden (ondermeer rijden met tractoren op snelweg en toch het Mali-veld op) en intimidatie door politici en handhavers werd gedoogd, met als argument dat escalatie moest worden voorkomen.''

De stalbezetting in Boxtel duurde 10 uur en probeerde de politie eerst te de-escaleren, toen hoorde ik je niet klagen dat de politie niet snel ingreep en de activisten niet meteen afvoerden, terwijl meer dan 100 activisten op je erf ook zeer intimiderend is. Maar ja schijnbaar is dat in jou ogen wel oké omdat je geen geheim van maakt dat je een grote minachting voor boeren hebt.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #15
  • 30 jan '21
  • 15:04

#5 Frans. Die trekkers op de snelweg en het Malieveld was inderdaad een teken. Er was immers een aanvankelijk verbod voor massaal op het Malieveld te komen met trekkers. 75 waren toegestaan. Wij, van de div. reguliere bonden, waren bevreesd voor extreme personen onder de actievoerders. Er waren er nogal een aantal die altijd al radicaal waren vanuit soms gewoon zeer terechte grieven en nu los konden gaan. Toen Tjeerd de Groot begin september 2019 iets schreef over halvering intensieve veestapel in een krant ging het direct los. De emoties liepen hoog op.

Ineens was er radicaliteit na een app van Bart Kemp aan diverse boeren en opgezweept door FDF, wat zich gevormd had na de stalbezetting 13 mei 2019, die met de app aan de haal ging. Men wilde naar Den Haag. Zonder plan en zonder inhoud. Dat plan met inhoud vormde zich later enigszins en sponsoring kwam ook om de hoek kijken. Beveiliging en een podium kosten gewoon serieus geld. Daarmee kon de radicaliteit gematigd worden. Hij die betaalt, bepaalt immers. Bedrijven die sponsorden willen hun naam niet te grabbel gooien. Er was bij de lui die naar Den Haag wilden gelijk nogal wat LTO-haat. Logisch mede gezien de eerder domme uitspraken van o.a. Marc Calon m.b.t. de kalfjesfraude, waarbij hij als een eigenzinnige regent te stijfkoppig bleef.

Trekkers op de snelweg vond ik geen goed idee. Dus had ik voor 1 oktober al met een actievoerder en colonneaanvoerder hier een route binnendoor overlegd. Maar de massaliteit van trekkers en de veiligheid via binnenwegen, noopte de politie de slimste weg te kiezen.... de snelweg. En die politie die gaat er over. De actievoerder die ik geadviseerd had, belde ook eerst met de politie wat te doen, toen hij de massa trekkers zag die zich verzamelden bij een verzamelpunt. Zo is dat op meer plekken gegaan. De boerenactievoerders die de colonnes aanvoerden hebben altijd overleg met de politie. In 1990 was dat ook het geval. Boeren zijn ongeacht hun acties wel verantwoordelijke mensen, die immers zelf weten wat het is om wat tastbaars te verliezen.

Vernielzuchtig reltuig heeft volgens mij niet overlegd welke winkels men kon en mocht plunderen.... Ik was daar niet bij, dus weet dat niet zeker.

Eduard Wullink
Eduard Wullink Land- en tuinbouw
  • #14
  • 30 jan '21
  • 12:14

#5 Frans , de boeren protesten hebben aangewakkerd wat al langer broeide. Waarom denk je dat 85% van de mensen achter de eerste boerenprotesten stonden. Die stonden niet achter de boerenzaak maar achter een groep die voor hun belangen durfde op te komen wanner ze door de overheid in de hoek wordt gedrukt. Die onvrede leeft al veel langer en dat trekt altijd relschoppers aan. De overheid heeft dit signaal niet opgepikt. Kruidvat zat tot de rand toe vol je hoefde er alleen nog maar een lont in te stoppen. Dat was in deze de avondklok

ps frans je hebt nog steeds een onderzoek openstaan: hoe zat het ook al weer met al die corona verspreidende boeren die hun mondkapjes oplaste van de politie moesten afdoen ivm de herkenbaarheid. Je zou het nog even na vragen............

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #13
  • 30 jan '21
  • 10:46

Het leger inzetten doet teveel aan een dictatuur of oorlog denken volgens sommigen.

Mij doet het denken aan de boerenprotesten in Den Haag najaar 2019.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #12
  • 30 jan '21
  • 10:37

#10 maar dan wel met kenteken op die trekker!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.