3
Fotocredits: Farmer Friendly, FDF

FlashBoeren boos omdat Overijssel Jumbo niet aan wet houdt

Terwijl de millieubeweging en het Brabantse Statenlid Hermen Vreugdenhil (CU) zowel boeren als bedrijven aan de stikstofregels van de Wet Natuurbescherming houden, doet de provincie Overijssel dat niet. Dat vinden de boeren van de Farmers Defence Force ongehoord. Daarom toeren ze op tegen de provincie. Ze hebben een appeltje te schillen met Jumbo die niet meewerkte om hun Farmer Friendly keurmerk te realiseren. Het is oog om oog tand om tand en soms met argument uit heel andere hand.

Stikstof is volgens de FDF een door beleidsmakers en juristen verzonnen probleem. De organisatie wil lege winkels zien.

app oproep FDF 6 jan 2022

Farmers Defence Force - Farmers Defence Force - Steun onze boeren; steun elkaar!, 6 jan 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #3
  • 12 jan '22
  • 0:10

De kern is dat de Wet Natuurbescherming gericht is op bescherming van de natuur (in het algemeen) en dus niet op bescherming van een individueel belang/een enkeling (zoals bijv. bij een milieuvergunning wel het geval is).

Daarom stellen Provincies zich op het standpunt dat handhaving onevenredig is t.o.v. het doel.

- De vraag is wel of FDF niet een groter belang heeft dan de gemiddelde nederlander, boeren worden immers wel afgerekend qua uitbreidingsonmogelijkheden op basis van de natuurkwaliteit.
- Een ander aspect is ongelijke behandeling, boeren moeten vanalles doen en vooral laten en andere bedrijven hebben kennelijk geen toereikende vergunning en de overheid staat dat toe?

Overigens zou het m.i. ondoordacht zijn als een FDF in haar statuten geen doelstellingen heeft opgenomen om boerenbelangen in de meest brede zin van het woord te mogen behartigen aangaande o.a. natuur- en milieukwesties.

Op zichzelf is het wel heel erg natuurlijk als bestuursorganen onder handhaving uit willen komen, en niet zelf actief vergunningen controleren e.d.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #2
  • 11 jan '22
  • 11:59

Je ziet trouwens als je de reacties op facebook van div. in de achterban leest men denkt in complotten, zoals dat er een WEF aan de touwen trekt en er een The Great Reset georkestreerd wordt. Dat er lieden zijn buiten de sector, die graag het begerige oog op je spullen en eigendommen laten vallen, dat kan kloppen. Maar dat is van alle tijden en alle systemen. Er zijn immers ook boeren met grondhonger en op de toko van de buurman uit. Macht, geld, ego doet rare dingen met alle soorten mensen.

Je ziet bij een aantal in de achterban van dit soort boeren wel overlap met oa. FvD en div. anti-vaxxers.

De zorgen die de kern van FDF uit, komen niet uit de lucht vallen. 'Gelijke monniken, gelijke kappen', stellen zij op zich zeer terecht. En als het dan niet gelijk is, dan moet men daar als overheid en bestuur eerlijk over doen en zijn.

Zie hier bij Nieuwe Oogst.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 11 jan '22
  • 10:57

Op Facebook een uitgebreid verslag van de zitting door 'gewoon Roy'.
De provincie vindt de boeren van FDF geen partij in deze zaak omdat ze geen natuurdoelstellingen hebben. Maw: ze doen dit alleen om Jumbo dwars te zitten.

Beelden van de boeren met hun trekkers op De Stentor.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.