1
Fotocredits: 'Koning Willem-Alexander en minister Carola Schouten of agriculture op werkbezoek in Diepenveen, 27 november 2018', Patrick van Katwijk, dpa picture alliance / Alamy Stock Photo

FlashBoeren benoemen koning tot boodschappenjongen

De koning wilde graag uit de eerste hand horen hoe de boeren de stikstofcrisis ervaren, in Gelderland waar de hele Gelderse Vallei volgens sommige plannen helemaal boervrij moet worden geveegd En dus organiseerde de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth een bliksembezoek. Opeens zat de koning aan de keukentafel, in gesprek met de familie Van Dijk. Aan tafel in de serre, met vertegenwoordigers van jonge boeren. En aan tafel in de stal, tussen de 4 weken oude kalveren, met nog meer jonge boeren, belangenorganisaties en vertegenwoordigers.

De boeren grepen de kans aan om de koning een lange lijst aan pijnpunten en zorgen mee te geven. Of de koning daar maar even mee aan de slag wilde gaan in Den Haag. Niet als 'eindbaas van het kabinet', zoals boerenvoorman Bart Kemp gekscherend opmerkte. Die rol heeft de koning immers niet. Maar wel als verbinder en sympathisant van de agrarische sector die volgens hem bij het cultuurhistorische erfgoed van Nederland hoort. Of, zoals de koning zelf zei: "Ik neem dit verhaal mee naar Den Haag en ik spreek natuurlijk wel eens iemand daar.”

AD - Koning Willem-Alexander op bezoek bij boer Bart en zijn collega?s op de Veluwe, 9 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Janneke Blijdorp
Janneke Blijdorp Food- en agri-economie
  • #1
  • 9 nov '22
  • 13:18

Tja, boeren als onderdeel van ons cultuur historisch erfgoed.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.