12
Fotocredits: Boer Piet (r) en Marjan Minnesma, Urgenda (l), Piet Hermus

FlashBoer Piet geeft wereldleiders schop onder hun kont

Hij is bekend op Foodlog als Piet Hermus. Gewone media noemen hem 'boer Piet'. Hij liep als enige boer 560 kilometer mee naar Glasgow om duidelijk te maken dat de klimaattop van belang is. Wereldleiders wilden geen uitspraak doen over 0 fossiel in 2050. Hermus geeft ze graag een schop onder hun kont. Twee van zijn uitspraken in het Algemeen Dagblad:
- "Het is allemaal ikke, ikke, ikke. Daarom blijven we vliegen naar landen om de laatste ijsbeer op een schots te spotten."
- "Je zou sommige wereldlei­ders toch onder een schop onder de kont willen geven. Hoe kun je nu wegblijven. Ze moeten elkaar versterken."
China's leider Xi Jinping is er niet. Zijn land stoot heel wat CO2 uit omdat wij de productie van onze vuile consumptie lekker daarheen hebben verbannen en Chinezen voor een veel lager uurloon werken dan wij hier.

BNDeStem - Boer Piet liep 520 kilometer naar de klimaattop: ?Sommige wereldleiders een schop onder de kont geven?, 1 nov 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #12
  • 3 nov '21
  • 19:03

Piet Hoogland ''Niet voor niets noemde ik het dat sommige wereldleiders een schop onder hun hol verdienen. Sommigen zitten nu in de WTO als Rusland en China en houden zich aan geen enkele spelregel. Zij parasiteren. En ook dat is erg voor het klimaat.''

China en Rusland willen de scheepsroutes en de olie en gas die onder de zeebodem waar nu nog zee-ijs zit in handen hebben, maar het zou mij niet verbazen dat het westen exact hetzelfde willen.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #11
  • 3 nov '21
  • 12:07

Niet voor niets noemde ik het dat sommige wereldleiders een schop onder hun hol verdienen. Sommigen zitten nu in de WTO als Rusland en China en houden zich aan geen enkele spelregel. Zij parasiteren. En ook dat is erg voor het klimaat. Met corona komen we achter onze afhankelijkheid van dat soort 'lage lonenlanden'. Maar wij zijn zelf verslaafd aan onze zingeving via goeikope prulzooi. Wij zijn als verwende kleuters. Ook wij verdienen een schop onder onze kont.

Ik maak me dus geen illusies over China en Xi Jingpin. Als ik zie hoe ze omgaat met Taiwan, andere landen en bevolkingsgroepen en elkaar ca. 3000 mensen executeert, dan vind ik dat wij in het Westen verwende, volksdecadente, totaal wereldvreemde wezens gewonden zijn na WOII en de dekolonisatie. De Chinezen hebben een totaal andere ethische moral m.b.t. het individu. Wij verstaan macht niet meer en maken onze concurrenten sterker door onze consumptieverslaving. Wij gaan dat afleggen. Ik weet dus wie er gaat winnen in de strijd om schaarse middelen, als water en landbouwgrond in de steeds erger worden de klimaatcrisis.

Het is op zich goed dat wij marsen houden, terwijl anderen in onze samenleving decadent feest blijven vieren en denken dat het zo'n vaart niet zal lopen. Ik ben dus blij dat mijn kreet in een krant beland is. Al is het maar in BNDeStem.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #10
  • 2 nov '21
  • 18:40

Als wereldleiders werkelijk om klimaatverandering als een probleem zagen liepen ze net als Piet naar de klimaattop of gingen ze per zeilboot. Las dat die privéjet parade gelijk stond aan de jaarlijkse CO2 uitstoot van 1.600 Britten. Toen ze er op werden aangesproken kwamen ze met het slappe excuus dat de onderhandelingen face tot face moesten worden gehouden. Zij vinden dat wij minder moeten vliegen met het vliegtuig maar zelf zijn ze niet bereid om hun privilege om met een privéjet te kunnen vliegen op te geven.

Als de onze zogenaamde leiders en captains off industry ons willen overtuigen om iets aan onze CO2 uitstoot te doen zouden ze op zijn minst hun privéjet weg doen. Ook zal het de captains of industrie sieren om producten te maken die langer mee gaan en eens te stoppen met het aansmeren van producten die niemand nodig heeft.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #9
  • 2 nov '21
  • 17:42

Ook maar hier weer eens Drs Goud citeren, een van de beste marktonderzoekers van Nederland in de vorige eeuw: "Mensen zeggen niet wat ze doen en doen niet wat ze zeggen"

"Nee hoor die klimaatverandering interesseert me geen ruk en ik ben niet van plan er ook maar iets voor op te geven"

We barsten van de woorden, maar wie doet de daden?

Henk Breman
Henk Breman Agrobiologie
  • #8
  • 2 nov '21
  • 11:56

Mooie en nuttige actie, Piet! En het vragen om aandacht voor de problematiek helpt. Ik las juist over een interview onder 18.000 inwoners van de 17 rijkste "ontwikkelde" landen: "80% van de geïnterviewden zijn bereid om hun stijl van leven en werken aan te passen om bij te dragen aan het verminderen van de effecten van klimaatverandering".

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.