FlashBoer doet het gevaarlijke werk

Wat hebben beveiligingsmedewerkers, bouwarbeiders en boeren met elkaar gemeen? Ze beoefenen allemaal een gevaarlijk beroep. Het CBS registreerde dat bijna 3 op de 100 akkerbouwers, veehouders en tuinders zich vorig jaar ziek moesten melden als gevolg van een arbeidsongeval. De landbouw staat op de zesde plek van de top-10 van gevaarlijke beroepen. Boerinnen doen minder vaak gevaarlijk werk.

Boerderij - Landbouw hoort nog steeds bij 10 gevaarlijkste beroepen, 24 sep 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #12
  • 25 sep '19
  • 19:23

Frank Eric van der Meer #9 de grootste killer is de hoge werkdruk en oververmoeidheid, want als boer maak je zo werkdagen van 10 uur en het werk blijft maar door gaan zelfs op zondag, ook alle regelgeving van de overheid en het gezeik van (stadse) activisten en de betweters die zich wetenschapper noemen bevorderd niet echt de gezondheid en alertheid van boeren. Dan heb ik het nog niet gehad over de lichamelijke slijtage wat het boeren met zich mee brengt.

De problemen die jij noemt zijn een beetje achterhaald omdat het comfort van landbouw tractoren de laatste 40 jaar flink is verbeterd. Overigen noemen jij en Rene Smit het vee niet als een oorzaak van bedrijfsongelukken terwijl je zo nu en dan nog wel eens hoort dat iemand wordt onderste boven wordt gelopen door een stier of door koe worden onderuit getrapt.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #11
  • 25 sep '19
  • 17:41

Jos, ik zie nu pas je opmerking naar Frank Eric toe over de overledenen na psychische nood. Dat moet zeker benoemd worden, maar dat was niet het eerste waar ik dacht toen ik het artikel las.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #10
  • 25 sep '19
  • 16:31

#2 René, ik kan het waarderen dat je je zorgen om mij maakt en aan mij denkt bij dit onderwerp, ondanks dat we elkaar nog nooit hebben ontmoet. Sympa !
Ik heb even de franse cijfers erbij gezocht. Jaarlijks hebben gemiddeld 32 op de 1000 landbouwers te maken met een bedrijfsongeval. Bosbouwers staan op nummer één met 84 ongevallen per 1000 bosbouwers. Rundveehouders op nummer 2 met 45 ongevallen per 1000 boeren (de helft van deze ongevallen staat in relatie met dieren).
De meeste dodelijk ongevallen worden veroorzaakt door machines (machines die omkantelen, gegrepen door bewegende delen) en materieel (kettingzagen), zelfdodingen (in 2018 beroofden 605 boeren zichzelf van het leven) en val van hoogte (fruitteelt).
Van de 1000 vrouwen krijgen gemiddeld 3,7 te maken met spier-skeletproblemen. Voor mannen zijn dit 'slechts' 2,3.
Persoonlijk gelukkig nooit een serieus ongeval gehad. Van het melken wel eens een gekneusde pols overgehouden. Twee keer een gekneusde bovenbeenspier omdat ik werd getrapt door een vaars die niet voor de eerste keer de melkstal of robot in wilde. Normaal gesproken ben ik vrij reactief maar in die gevallen wat minder mobiel ivm zwangerschap en een heupoperatie.

Helaas hoor ik elk jaar wel dat er in de buurt een bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden. Regelmatig met blijvende gevolgen (verlamming hand of arm, beenamputatie, longfunctie beperking). In die 15 jaar was dat er één met dodelijke afloop.

Veehouder/akkerbouwer is een beroep waarbij je altijd alert moet zijn. Je werkt met grote zware beesten, krachtige machines en gevaarlijke stoffen (o.a. Verschillende schoonmaakmiddelen die je niet moet mengen).
Regelmatig worden er cursussen gegeven hoe het bedrijf veilig te maken. Dan blijkt ook dat tussen theorie, praktijk en (Franse) cultuur een groot gat zit.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #9
  • 25 sep '19
  • 15:27

#3, Jos, klopt, had ik effe niet aan gedacht. Wat ik hier echter denk is dat de uitoefening van boer gevaarlijk is: ongevallen door machines, of bij het bouwen van schuur of omzagen boom, pesticiden, lange dagen (en daardoor groter risico?), misschien te vroeg opstaan, het continu aan je vreten dat alles ongewis is (hebben ook andere beroepen). Arthroses door het rammelen op een tractor, waardoor je stijver bent (dwz groter risico op ongeval). Misschien hardhorend door machinelawaai (dwz groter risico op ongeval, je hoort niks aankomen), huidkanker door teveel in de zon, of heatstroke.
Wel veel in de gezonde buitenlucht en vaak taai gestel.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #8
  • 25 sep '19
  • 7:58

Nergens. Je vroeg me mijn veronderstelling te onderbouwen en dat heb ik gedaan. Hypothese is mijns inziens aangenomen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.