Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
8
Fotocredits: 'Amazones al seu pas per Lleida', Malkav

FlashBloomberg rekent af met extensief rundvlees uit Brazilië

In Europa roepen activisten het: vee veroorzaakt ontbossing. Volgens hen is soja de oorzaak. Het Braziliaanse vleesverwerkende bedrijf JBS koopt vlees van runderen die extensief op ontbost land worden gehouden. Dat ontdekten de financiële analisten van Bloomberg aan de hand van inkoopgegevens die JBS per ongeluk online zette. De dieren zijn grasgevoerd, een pré volgens dieetprofeten. Geen soja gevoerd vlees dus, maar ook puur natuurlijke kwaliteit kan de oorzaak van ontbossing zijn. JBS ontkent zich in te laten met vee uit recente ontboste gebieden.

Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?, 27 jan 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #8
  • 28 jan '22
  • 23:07

#5 Afgelopen jaar ging er 1 miljoen ton Argentijnse mais in de Braziliaanse feedlots!

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #7
  • 28 jan '22
  • 20:53

#5 Bedankt voor de aanpassing!

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #6
  • 28 jan '22
  • 20:05

#5 maar het hangt allemaal samen en is nauwelijks helder te krijgen. Wordt er geen soja gekweekt op voormalig graasgebied? Braziliaanse wetgeving werkt ook erg mee.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 28 jan '22
  • 19:26

Je hebt volkomen gelijk Ellen-Maureen. Zuid-Amerika en JBS, dat gaat over extensief rundvlees; daar gaat geen soja in.

Ik heb de tekst aangepast. Het rapport is overigens zeer de moeite waard om te lezen. Het laat zien hoe de levensfasen van de extensief gehouden vleeskoeien: ze verhuizen een aantal keren, zijn aanvankelijk magere grote dieren en worden uiteindelijk vetgemest voorafgaand aan de slacht.
Puur natuur is het niet (volgens Bloomberg): ze worden bijgevoerd met mineralen en supplementen. Misschien wil Jack van Messel (die alles weet van Zuid-Amerikaans rundvlees) uitleggen waar die bijvoeding uit bestaat en waarom die nodig is.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #4
  • 28 jan '22
  • 12:05

Dat is een goed idee Gert.
Ik vraag mij af of de Foodlog redactie en de commentatoren de gelinkte stukken lezen. In het Bloomberg artikel komt soy of dairy niet voor. Het gaat over de Braziliaanse vleesrundveehouderij en de destructie die het veroorzaakt (maar niet over de achterliggende reden waarom die veehouders daartoe worden gedreven).
Waarom zuivel dan noemen in de kop en in de draad over soja beginnen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.