2
Fotocredits: 'Tiny Forest Den Helder', Lars van der Heide, Wikimedia

Flash‘Biomassaliteit’ in 280 Tiny Forests

Nederland telt inmiddels 280 Tiny Forests, aangelegd in tientallen Nederlandse gemeenten. Een tennisveld, parkeerplaats of berm van 100 of 200 vierkante meter is al genoeg, plus een investering om grondvoorbereidingen te treffen, verharding te verwijderen, tegels, asfalt, kabels en leidingen te verleggen. Dat kost zo'n €22.000 per Tiny Forest. Daarnaast zijn er ook al ruim 3.000 particulieren met een minibosje in hun tuin. Je hebt al een 'Tuiny Forest' met 10 bomen en planten.

Allemaal het werk van Daan Bleichrodt, 'Chief Tree Planting Offer' van het IVN, die in 2015 het eerste Tiny Forest realiseerde in Zaanstad, aldus P+. Klein als ze zijn, hebben de Tiny Forests indrukwekkende effecten op biodiversiteit, CO2-opslag, hittestress en waterberging. Wageningen University and Research bracht 11 Tiny Forests in kaart. Gemiddeld huisvest een minibosje 271 diersoorten, 1.167 in totaal. Vooral doodgewone soorten, zoals mieren, pissebedden, spinnen, torren, oorwurmen, duizendpoten en naaktslakken, en daar vooral véél van. 'Biomassaliteit' is misschien wel net zo belangrijk als biodiversiteit, want al deze beestjes aan de onderkant van de voedselpiramide vormen een belangrijke voedselbron voor kleine zoogdieren en zangvogels. Ook al zetten tiny forests als natuur misschien geen grote zoden aan de dijk, het zijn wel oases voor allerlei leven.

P+ - Alweer 280 Tiny Forests in Nederland, 13 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #2
  • 13 feb '23
  • 15:22

Ik ga de bomen ook maar eens tellen in de achtertuin.Ik denk dat we ook wel een tiny forest hebben.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 13 feb '23
  • 12:00

Blijkbaar beheer ik dus een tiny forest. Ik dacht dat we gewoon een achtertuin hadden ;-)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.