3
Fotocredits: Afwassen glazen flessen, Peakpx

Flash Dagelijkse KostOdin maakt haalbaar project van statiegeld op wijnflessen

Wijnflessen afwassen en hergebruiken is veel beter dan de flessen 'recyclen' door ze in de glasbak te gooien. Met bierflesjes kan dat immers ook.

Maar het vergt wel enig omdenken omdat er heel veel verschillende wijnflesvormen in omloop zijn. Biologische groothandel en supermarktketen Odin waagt zich daaraan. Vanaf nu zijn bij de 41 Odin-winkels in Nederland en op de Odin-website 3 soorten biologische Franse wijn te koop in herbruikbare, uniforme wijnflessen.

In samenwerking met wijnleverancier Tim Weijnschenk, bij wie je in zijn winkel in Amsterdam ook zelf wijn kunt tappen, haalt Odin biologische Merlot, Viognier en Grenache van gecertificeerde wijnboeren naar Nederland. Het transport gebeurt in vaten (per levering kan er zo twee keer zoveel wijn mee dan wanneer de wijn in flessen in dozen op pallets vervoerd wordt) en de wijn wordt in Nederland gebotteld. In standaard flessen dus en binnen het eigen circuit van Odin. Dan wordt de statiegeld wijnfles een uitvoerbaar project.

Op de flessen zit €0,70 statiegeld. Zes flessen zitten samen in een goudkleurig kratje waar €2,00 statiegeld op zit. Uit de tank, in de fles, in het kratje betekent geen onnodig verpakkingsmateriaal zoals kartonnen dozen en plastic tape. Eenmaal leeggedronken en ingeleverd, worden de flessen afgewassen en opnieuw afgevuld. Dat levert een besparing op van zo'n 60% CO2 uitstoot per fles. Iemand al geproefd of de wijnen, voor €7,95 per gevulde fles, ook lekker zijn?

Odin Foodcoop start met bio-wijn in statiegeldfles, 16 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #3
  • 18 aug '24
  • 17:40

In een wijnwereld waar de waarheid ver te zoeken is en men liever een rottende kurk dan een kunststof versie of een schroefdop heeft, is alles mogelijk. Als je kijkt naar het blind testen van voedsel en drank, dan wordt het al een stuk moeilijker om zelfs een favoriet product te herkennen, laat staan een verpakking.

Jeen Akkerman
Jeen Akkerman Duurzame wijn
  • #2
  • 16 aug '24
  • 18:42

Interessante vraag Karel. Voor zover ik weet zijn er wel LCA-studies over druiventeelt en wijnproductie, maar is de opzet ervan divers, net als (dus) de uitkomsten. Waar die 60% reductie die Odin claimt vandaan komt, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de meest betrouwbare studie over het effect van allerlei wijnverpakkingen uitwijst dat bag-in-box (BIB) zeker 80% CO2 reductie oplevert, al bij 1,5 en 3 liter BIBs. Bij de grotere formaten (5, 10 of zelfs 20 liter) is de besparing vanzelfsprekend nog groter. De studie waarop dit is gebaseerd is uitgevoerd in opdracht van Alko, de Finse monopoliehouder op alcoholische dranken. Je vindt er hier meer over.
Ik weet niet of de wijn in bag-in-box die je dronk afkomstig was van THE WINE PACK, maar ik kan die wijnen - als initiatiefnemer van deze aanpak - van harte aanbevelen. Het gaat om hoogwaardige biologische wijnen van Europese producenten, met als doel om het drinken van goede wijn zo duurzaam mogelijk te maken. Je kunt er meer over vinden op www.thewinepack.eu. Cheers to the planet!

Karel
Karel chemie en water
  • #1
  • 16 aug '24
  • 13:28

Ik denk dat verwachte smaak en geur bij wijn ook de keuze van de verpakking kan beïnvloeden.
Ik heb ook wel eens wijn uit bag in box gedronken want dan kan ik weken lang regelmatig een glaasje drinken terwijl de wijn nog goed is. Zou een wijn in statiegeld fles nu in een lca-studie nu beter scoren dan deze wijn in een plastic zak?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.