3
Fotocredits: 'Vissersboot', Pixabay

FlashBijvangst voor de vogels

Vis die, om wat voor reden ook, overboord gaat, wordt voor een flink deel opgegeten door zeevogels. Britse onderzoekers berekenden dat de hoeveelheid bijvangst die in 2010 in de Noordzee overboord ging, genoeg was om 3,45 miljoen vogels te voeden. Gaat er minder vis overboord, dan krimpt vanzelf de vogelstand. Zo liep een paar jaar geleden de garnalenvangst boven de Wadden sterk terug. Minder garnalen, minder bijvangst, nesten vol stervende zeemeeuwenpulletjes omdat de oudervogels geen eten meebrachten van zee.

EurekAlert - Millions of seabirds rely on discarded fish, 8 nov 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #3
  • 9 nov '19
  • 17:31

Wouter v.d. Weijden, in de garnalenvisserij gaan te kleine garnalen levend overboord, krabbetjes ook, maar ook veel kleine vis. Deze weken, hoor ik zojuist, nogal wat wijting boven de Waddeneilanden. De soort vis die bijgevangen wordt verschilt nogal. Verklaringen voor die verschillen zijn er niet en er zit geen patroon in.
De sleep meeuwen achter een garnalenschip, tot wel vijfhonderd vogels, ik heb ze wel eens geteld op een foto, laten van die bijvangst vrijwel niets over.

Hans Pollemans ik weet niets over het nut en belang van meeuwen. Wel weet ik dat ze op vaste wal goede vuilnismannen (m/v) zijn en als ze op zee hun eten niet vinden, halen ze het bij de patatkraam in Rotterdam. Hun broed is afhankelijk van wat ze naar het nest brengen en zit er niks in de krop dan gaan de pullen dood. Overal ter wereld.
Over bijvangst.
Wie niks van vissen weet maar veel mening heeft (grote stad), is er van overtuigd dat het dom en zonde is als vissers onverkoopbare vis overboord gooien. Het is waar dat het meeste van deze vis niet overleeft. Maar alle vis wordt opgegeten. Door alles wat leeft onder water. Vissers voeren aldus vis.

Hans Pollemans
  • #2
  • 9 nov '19
  • 12:18

Kan de redactie de berekening door de onderzoekers van die 3,45 miljoen naar boven halen, en dat koppelen aan de tonnen bijvangst ?
Dat laatste wordt inmiddels toch ook wel geregistreerd ?

Dus hoe meer vis en bijvangst er naar boven komt, hoe meer de overbevolking van vogels stijgt ? Want dan is de hoeveelheid vogels het gevolg van een tegennatuurlijke actie.
Het wordt een rare wereld.
Bijvangst om de vogelwereld op te peppen ?

Wat denk jij hiervan, Wouter Klootwijk ?

Ik denk dat we met bijvangst uitstekende 'Bouillabaisse Hollandaise' kunnen maken, en zelfs ingeblikt gesubsidieerd kunnen exporteren tegen een echt lage prijs naar hongerlanden met een eco-label.. Voedzaam en lekker.

ps.
Experimentje vissoep met de koppen van ordinaire 'plaoten.
Voorwaarde is, en daar kunnen de meeste visboeren niet altijd aan voldoen, dat ze echt vers moeten zijn. En probeer eens zelf je vis schoon te maken....
Je zult versteld staan hoeveel lekker vlees aan een kop kan zitten, en.. ze worden gewogen en voor je afgerekend met kop..
Dat allen al maakt, afhankelijk van de vissoort, de prijs tussen de 40 en 20% duurder per kilo 'schoon', dan je 'vuil' soms al duur vond.....

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 9 nov '19
  • 12:04

Minder vis overboord en minder garnalen in de Waddenzee. Worden garnalen hier tot de vissen gerekend?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.