1
Fotocredits: 'Zwemmende muskusrat', Rob Wirtz, via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 DEED

Flash Dagelijkse KostBijna uitgeroeide muskusrat duikt onder bij bever

Sinds de muskusrat (Ondatra zibethicus) in 1941 vanuit België voet aan de grond zette in Nederland, wordt hij met man en macht bestreden. De exoot ondergraaft dijken en walkanten en dat bedreigt de veiligheid van ons waterrijke land.

Lange tijd leek het dweilen met de kraan open: op het 'dieptepunt' in 1991 werden er 434.000 muskusratten gedood. Maar inmiddels is de muskusrat bijna uitgeroeid en durven de bestrijders te denken aan een muskusratvrij Nederland. Vorig jaar werden er door de bijna 400 muskusrattenbestrijders, die met elkaar 292.153 kilometer aan watergangen bijhouden, 'nog maar' 48.000 muskusratten gevangen.

Johan Goos is de aanvoerder van het leger muskusrattenbestrijders van waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD). In de Stentor legt hij uit dat de ‘muskusrattenbestrijder 2.0’ met moderne technologie uitgerust is, zoals een appje als een kooi 'iets' gevangen heeft en kooien met 'gezichtsherkenning' (die alleen dichtklappen als een muskusrat in de val loopt). WDOD kan inmiddels met 21 muskusrattenvangers toe, waar dat er eerder 35 waren.

Alleen: de muskusrat is een slimmerd. De beesten 'duiken onder' in de veilige omgeving van bevers. Omdat de bever beschermd is, mag er in een cirkel van 100 meter om een beverburcht geen klem of vangkooi geplaatst worden. Of de muskusrat definitief zal verdwijnen, is dan ook de vraag. Kooien rondom beverburchten is 'een gevoelig onderwerp'.

De Stentor - Als gevaarlijke muskusrat bijna is uitgeroeid, krijgt woeste graver ineens hulp uit onverwachte hoek, 6 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.