Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
0
Fotocredits: Stilton, uitsnede, Nicholas Noyes

FlashBier en blauwe kaas ontdekt in 2.700 jaar oude mensenpoep

Bewerkt voedsel iets van de laatste tijd? Welnee, dat kenden ze al in de IJzertijd. In de zoutmijnen van het Oostenrijkse UNESCO werelderfgoed Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut wordt al sinds de midden-bronstijd zout gemijnd. En omdat de mijnwerkers niet voor ieder wissewasje naar boven klauterden, is in de mijnen een schat aan materialen achtergebleven. Goed bewaard, dankzij de constante temperatuur en omstandigheden. Ook mensenpoep. Nu met moderne technieken onderzocht en kijk! Uit bacteriën, schimmels, het DNA en de eiwitten in de 2.700 jaar oude poep blijkt dat die mijnwerkende voorouders zich niet alleen met koolhydraten en vezels uit granen en groenten en eiwitten uit bonen, fruit, noten en dierlijk voedsel voedden. Er stond ook bewerkt voedsel als bier en blauwe kaas op het menu. Dat blijkt uit de sporen van Penicillium roqueforti en Saccharomyces cerevisiae in de poep.

Huffington Post - Des cacas vieux de 2700 ans montrent l'amour des Européens pour la bière et le fromage, 19 okt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.