1
Fotocredits: 'Sportvrouwen', marybettiniblank

Flash GezondheidTrend beweegrichtlijnen beweegt in verkeerde richting

Van alle Nederlandse volwassenen hield 44% zich in 2022 aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Voldoende aan matig intensieve inspanningen doen (zoals fietsen of zwemmen, minimaal tweeënhalf uur per week) is slechts voor de helft van de volwassenen vanzelfsprekend. Hardlopen, voetballen, of andere spierversterkende oefeningen doen is voor een groter deel vanzelfsprekend: 78% deed dat voldoende (minstens 2 keer per week). Dit meldt het CBS.

Oudere mensen voldoen in mindere mate aan de Beweegrichtlijnen. Van de 75-plussers 29%. De 18- tot 35-jarigen zijn het sportiefst. 48% voldoet aan de beweegrichtlijnen en in deze groep gaf 63% aan wekelijks te sporten. Van de 75-plussers sport 31% wekelijks, het minst van alle leefstijdsgroepen.

Er is een duidelijk verschil tussen hoog- en laagopgeleiden te zien. Van de 25-plussers met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding voldeed 49% aan de Beweegrichtlijnen. Bij degenen die maximaal basisonderwijs of vmbo hebben afgerond, was dit 35%.

Wat de overheid betreft moet 75% van de bevolking in 2040 aan de Beweegrichtlijnen voldoen. Bij de invoering van de richtlijn in 2017 haalde 47% een voldoende; 2022 laat de genoemde daling zien tot 44%. De trend is dus nog niet gekeerd. Integendeel.

CBS , 12 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 12 sep '23
  • 11:49

Twee jaar lang sportclubs om de haverklap sluiten en samen sporten ontmoedigen helpt natuurlijk niet om meer mensen te laten bewegen. Nu de inflatie en energiekosten erbij waardoor je bij binnensport veel meer kwijt bent dan in 2020. Doelstelling is altijd goed, ik kan dan helaas niet in het (bron) artikel vinden hoe ze de uitvoering in gedachten hadden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.