De eerste producent van vleesvervangers gaat vandaag naar de beurs: Beyond Meat. Nog vóor de beursgang liet het bedrijf weten de uitgifteprijs te verhogen en meer aandelen uit te geven dan oorspronkelijk gepland. Het bedrijf krijgt daarmee een beurswaarde van tegen de $1,5 miljard. Niet gek voor een bedrijf dat zijn eerste winst nog moet maken en vorig jaar amper $90 miljoen omzette. Voor 8 Beyond Burgers bij de Albert Heijn koop je 1 aandeel.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Het succes bleek nog aanmerkelijk groter. De Tijd aan het begin van de avond: Beyond Meat valt bij beleggers in de smaak, het aandeel opende op 46 euro, 84 procent boven de IPO-prijs van 25 dollar en stoomde nadien vlot door naar de kaap van 50 dollar en meer. De vraag naar aandelen was 30 keer groter dan het aanbod.
Wanneer zou Vivera worden overgenomen?
Het bedrijf is nu zo'n $3,5 miljard waard. Zeg maar zo'n 1000 keer het verlies (dat vorig jaar zo'n $30 miljoen beliep).
In food is dat soort verwachtingswaarden ongekend.
Waarom zoveel geld voor "Beyond Meat"? De kopers hadden voor veel minder geld een onderneming kunnen opzetten die met "Beyond Meat" kan concurreren.
#4 De kopers betalen voor de verzamelde kennis. Volgens mij bestaat de R&D afdeling daar uit 40 personen, waarvan 20 minstens PhD.
Maar als de meesterburger van Vivera beter smaakt, vraag ik me af wat die 40 personen bereikt hebben ;)
En de kopers betalen voor een verwachting. Laten we hopen dat die wordt waargemaakt en dat het geen veganistische versie van World Online is...
Heeft Unilever een koopje gedaan met de Vegetarische slager met een overname prijs van wellicht 30 miljoen. Misschien slaat Jaap Korteweg zich nu ook wel voor zijn hoofd...
Voorspelling: over 5 tot 10 jaar zijn de mensen de imitatie burgers zat danwel bang voor de hoge bewerkingsgraad en willen ze weer pure groente- en paddestoelen burgers...