Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashBeter schieten of verbieden

Twee standpunten in de Tweede Kamer. Het CDA vindt dat boeren te weinig beschermd worden tegen schade door wild en wil een beter faunabeheer (jacht dus) afdwingen. Bovendien moeten boeren meer schadevergoeding krijgen bij wildvraat. De SP en PvdD proberen via een motie de jacht in Nederland te verbieden. Over de moties wordt volgende week gestemd.

Nieuwe Oogst - Von Martels pleit voor beter faunabeheer, 29 jun 2019
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wimnature
 • #21
 • 2 jul '19
 • 17:47

Het gemiddelde inkomen uit bedrijf voor alle land- en tuinbouwbedrijven wordt voor 2017 geraamd op ongeveer 70.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje). Dat is een stijging van 20.000 euro ten opzichte van 2016 en het hoogst in deze eeuw.

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2017/12/18/boer-en-tuinder-verdienen-gemiddeld-goed

En dat een boer harder werkt dan de gemiddelde mens is ook een sprookje. Zeker de hedendaagse niet meer. Spreekwoord in Groningen, Boer en zwien worden knorrend moddervet. En zo is het altijd al geweest.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
 • #20
 • 2 jul '19
 • 15:22

Jos van Vonderen,

De tarieven voor voedergewassen zijn vaak op basis van een realistische marktprijs per kg drogestof, dus stel een snede gras is opgevreten dan bijv. 3000 kg drogestof /ha x xxct, minus eigen risico.

Meestal komt de schadevergoeding wel toe, tenminste als je exact de noodzakelijke stappen in acht neemt. Die noodzakelijke stappen (raster, vlaggen, geurspoor, ondersteunend afschot, verjagen, vogelverschrikker, etc. etc. is een eigen verantwoordelijkheid van de grondgebruiker en de jager(svereniging). Het eigen risico (250,- E meen ik) is een discussiepunt, maar ingevoerd om zeer kleine schades niet in allerlei schadeprocedures (taxateurs, beoordeling schade door een ambtenaar etc.) te laten eindigen.

Het systeem en de bedragen lijken mij redelijk, belangrijk is dat de grondgebruiker de regels van het faunafonds kent.

Maar wat zit je dwars, geef eens een voorbeeld?

Rene Smit
Rene Smit toerisme / yoga / horeca
 • #19
 • 2 jul '19
 • 15:09

#17 Ik ben geen fan van het hedendaagse dierlijke agrische systeem maar denk wel dat 99 % van de boeren gevangen zit in een spel van vraag, aanbod en prijs...

Het gemiddelde inkomen over 2015, 2016 en 2017 is 36.000 euro (*), waarschijnlijk voor een dubbele werkweek. Daarmee verdient hij per uur net zoveel als iemand die op een infopoint op een camping werkt. (minder zelfs, want laatstgenoemde krijgt nog extra's aan het einde van zijn dienstverband.) Ik weet niet of je met dat inkomen twee mercedessen naast je boerderij kan zetten... P.S. Wat voor auto rij jij Jos?? ;)

Wimnature
 • #18
 • 2 jul '19
 • 14:39

Klopt Frank Eric van der Meer. Maar ze vinden het zo stoer om dieren te doden en te mishandelen. Grote minderwaardigheidscomplexen die dieren doden. En ze bedenken altijd wel een reden.

Wimnature
 • #17
 • 2 jul '19
 • 14:36

Jos van Vonderen. Het wordt tijd dat het omgekeerd wordt en dat boeren schadevergoeding betalen wat ze allemaal aan natuur en wegen en drinkwater kapot maken! Maar ja, meer dan 75% export, dan moet je letterlijk en figuurlijk alles tot in den treure uitmelken om dat te halen in dit kleine landje waar ze al heel veel kapot hebben gemaakt. 2e exportland ter wereld, na het hele grote Amerika. En ja, boeren hebben het slecht hoor want ze hebben bijna allemaal een dikke mercedes, audi of bmw naast de deur staan, vaak zelfs 2. Werken doen ze bijna zelf niet meer, dat doen loonbedrijven met hun zware machines die alle bermen kapot rijden. En ja, VEEL kankerverwekkend roundup/glysofaat velden dit jaar, waar nu eten groeit en water dat verontreinigd wordt door dit gif en overbemesting. En ja, ik stam van boeren af.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.