2
Fotocredits: Provinciehuis, Ziko van Dijk

FlashBestuurlijk zwaartepunt Nederland schuift naar provincies

Het kabinet heeft mogelijk een fundamentele fout gemaakt door de stikstofcrisis in een verkiezingsjaar uit te besteden aan de provincies. Uit angst voor een electorale afstraffing verzetten provinciebestuurders zich steeds openlijker tegen de ambitieuze stikstofplannen van Den Haag. Dat schrijft de Volkskrant.

De nodige provinciale CDA-lijsttrekkers keren zich tegen het stikstofbeleid van het kabinet, valt te lezen in de media.

Nederland lijkt af te stevenen op een bestuurlijke tweedeling waarin de provincies zich opstellen tegen het Rijk in Den Haag. We voorspelden het begin dit jaar, toen de provincie Overijssel Den Haag duidelijk maakte dat het stikstofbeleid ruim twee keer zo duur wordt als de huidige al waanzinnige som van €25 miljard. Met de verkiezingen van 15 maart in het vizier doen de provincies nu hun lokale kiezers lokale beloften. De vraag die zich stelt, is dus wie straks beleidsmatig - in ieder geval op het gebied van stikstof - de baas is in ons land: Den Haag of de provincies? Omdat de verkiezingen voor de Provinciale Staten tevens bepalen hoe de Eerste Kamer is samengesteld, komen de regering en de Tweede Kamer knel in een bestuurlijke klem.

de Volkskrant - Provincies hangen vol aan de rem bij stikstofreductie uit angst voor kiezersopstand op 15 maart, 2 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 3 feb '23
  • 8:45

Ik zag dat een Kamerlid dit bericht via twitter deelde met een nogal scherpe tekst erbij: In het stikstofdrama zijn de provincies momenteel de enige overheidsinstanties die de rechtsstaat nog kunnen verdedigen en een toeslagenaffaire 2.0 kunnen voorkomen. Daarom begon de clash met het Rijk zich vorig jaar zomer al af te tekenen

De tekst komt van SGP'er Bisschop, die meteen een tegenreactie van iemand die een wat linksiger profiel lijkt te hebben: Dus Roelof spoort de provincies aan tegen het beleid van de regering in te gaan! Wat een boeven daar bij de SGP. Zal de Heer niet prettig vinden.

Toch is het tekenend: het gezag is verloren en het is nogal wat als de SGP die constatering extra duidelijk noteert.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 2 feb '23
  • 20:18

De wet is duidelijk opgesteld, de minister is eindverantwoordelijk. Het feit dat het is gedelegeerd doet daar niets aan af.
Op 10 maart 2021 ondertekend en wet geworden, dus wisten we het al langer. Heel veel tijd is al vermorst/verloren gegaan en het moeras wordt almaar groter (bv niet weten wat vergund is, hoeveel latent, geen schotten, opkoop door Rijk/Schiphol/provincies/industrie/ed voor salderen, geitenpaadjes, “Brussel” en gedoe rondom landbouw leidt ook af, etc).

“Artikel 1.12b
1. Onze Minister stelt een programma stikstofreductie en natuurverbetering vast: …….. Daarbij houdt Onze Minister rekening met de vereisten op economisch, sociaal en cultureel gebied en met de regionale en lokale bijzonderheden.”

De doelen voor mobiliteit en industrie zijn inmiddels ook al uitgesteld, maar zouden nog komen voor de verkiezingen van 15 maart. Daarbij is nog wel de vraag of dit zowel voor NOx als NH3 is.

Pas als de chaos compleet is gaat er wat schuiven/gebeuren, tot dan blijft het een rommeltje.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.