0
Fotocredits: Coalitie Houdbaarheid presenteert zich tijdens Conferentie Halving Food Waste, 18 juni 2024, Veghel, CJ voor FM

Flash VoedselketenBegrijpelijk logo dringt straks voedselverspilling gigantisch terug

Ze staan straks gewoon op miljarden verpakkingen en maken een einde aan tonnen voedselverspilling. Twee logootjes lossen de voor veel consumenten verwarrende houdbaarheidsdatuminformatie op een verpakking simpel op. Het oog/neus/mond-logo staat voor even kijken en ruiken en als je niets geks ontdekt, kun je het gebruiken. Het handje staat voor: over de datum, stop! (zie hieronder).

Dit niveau van concrete actie markeert de lancering van de Coalitie Houdbaarheid, tijdens het congres Towards Halving Food Waste in Europe dat zich dinsdag en woensdag in Veghel afspeelt.

Nederland loopt voorop op het gebied van de voedselverspillingsaanpak. Het netwerkmodel dat in Nederland ontwikkeld is, trekt landen uit heel Europa naar de Brabantse voedselstad. "Je kunt voedselverspilling verminderen door als voedingsindustrie je verantwoordelijkheid te nemen," aldus Toine Timmermans, directeur Samen Tegen Voedselverspilling.

In Nederland verspillen we ieder jaar 2 miljard kilo goed voedsel, waarvan 24-38% thuis. Gemiddeld gaat het om 34 kilo per Nederlander per jaar. Tien procent van die voedselverspilling door consumenten in hun eigen keuken is het gevolg van onduidelijkheid over de verschillende houdbaarheidsdatums, TGT en THT. Die data zijn er niet zo maar: de Europese Unie verplicht producenten om op bijna alle producten een houdbaarheidsdatum te zetten. Maf, want voor veel producten, denk bijvoorbeeld aan suiker of zout, geldt helemaal geen houdbaarheidsgrens. En ook conserven en poffertjesmix gaan nog lang na de aanbevolen datum mee.

"De nieuwe verpakkingen zijn morgen niet meteen te zien in de supermarkt", aldus Samen Tegen Voedselverspilling. "Er is ook nog oude voorraad. En eens in de zoveel tijd passen supermarkten de verpakking van hun huismerk aan. Dan zullen ze het logo erop zetten." Het logo staat straks 'op miljarden verpakkingen' zei Timmermans dinsdagavond in het NOS-journaal. Nog heel even wachten dus.

logo's coalitie houdbaarheid

Dit logo staat voortaan op voedselverpakkingen, 19 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.