0
Fotocredits: 'Small Family Asado', Rldca, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

FlashBBQ te duur, Argentijn krijgt korting bij de slager

Argentinië kent een speciale graadmeter om de levensstandaard in het land te bepalen: hoeveel kilo barbecuevlees kun je kopen met een minimumloon?

In 2019 beloofde de toen nog presidentskandidaat Alberto Fernández dat Argentijnen weer volop zouden kunnen genieten van de asado, de beroemde Argentijnse barbecuetraditie.

Het tegengestelde gebeurde. Er is minder vlees geproduceerd, zodat de prijzen fors zijn gestegen. Dat is het gevolg van droogte en een exportverbod waardoor veehouders besloten hun veestapel te laten krimpen. Daardoor kun een Argentijn met een minimumloon nog maar 51 kilo vlees kopen. Dat was in 2019 nog 59 kilo.

Nu Argentijnen dit najaar weer naar de stembus gaan, trekt president Fernández alsnog alles uit de kast voor een betaalbare asado. Vlees is de nationale trots van het land.

Arme Argentijnen geven maar liefst 8% van hun inkomen uit aan vlees én zijn de belangrijkste achterban van de regering Fernández. Er zijn nu maximumprijzen afgesproken voor specifieke stukken vlees en speciaal voor de asado in het weekend krijg je 35% korting bij de slager. Het geldt alleen weer niet bij elke slager. Argentijnen hebben wat doorzettingsvermogen nodig om van de korting gebruik te kunnen maken, vertelt correspondent Remi Lehmann. Je moet er een speciale rekening voor openen, een slager vinden die meedoet aan de kortingsactie en - omdat het aanbod beperkt is - er snel bij zijn want op-is-op.

radio1 - 'Traditionele barbecue wordt voor veel Argentijnen te duur', 7 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.