19
Fotocredits: BBB Kamerlid Caroline van der Plas, Tweede Kamer, Wikimedia

Flash‘BBB neemt positie CDA over’

Dat beeld ontstaat uit de jongste opiniepeiling van Maurice de Hond voor Provinciale Staten verkiezingen op 15 maart aanstaande. Het traditionele groen van het CDA wordt weggevaagd in de huidige voorspelling van De Hond.

Volgens hem zal op basis van de huidige peiling het CDA in geen enkele gemeente meer de grootste partij worden. De PvdA zal in nog maar een klein aantal gemeenten de meerderheid hebben.

De VVD zou in het grootste aantal gemeenten de grootste partij worden, op de voet gevolgd door de BBB die nu met slechts 1 zetel in de Tweede Kamer zit. FvD lijkt uitgespeeld. De PVV lijkt in veel gemeenten zichtbaar te worden, verspreid over het hele land. JA21 doet het goed in de regio rond Rotterdam. D66 lijkt nergens de grootste te worden.

GroenLinks ziet De Hond terug als grootste in gemeenten waar GL ook in 2019 won. De Hond ziet de band van SGP en ChristenUnie diagonaal over Nederland lopen, maar niet langer in het noordoosten. Daar overheersen BBB en PVV.

De Hond vindt dat zijn jongste kaartje sterker dan in 2019 het grote verschil laat zien tussen de Randstad aan de ene kant en het Noorden, Oosten en Zuidoosten aan de andere kant.

BBB-voorvrouw Van der Plas zei in een korte tweet met zoveel woorden dat ze graag de weddenschap aangaat dat de prognose van De Hond het nieuwe Nederlandse electorale landschap laat zien. De verkiezingen voor de provinciebesturen zijn bepalend voor de uitvoering die de regio's moeten geven aan het natuurbeleid van Rutte IV dat boeren beperkt in hun ontwikkelingsruimte; de provincie Overijssel met een CU-SGP tandem ligt nu al dwars. Tevens bepalen de staten wie er in de Eerste Kamer komen te zitten en toezicht houden op de besluiten die de Tweede Kamer neemt.

De versplintering van politiek Nederland in kaart, 22 jan 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
 • #19
 • 24 jan '23
 • 17:20

Een paar maanden geleden had ik een boze Tjeerd in de nek hijgen, omdat ik een Tweet likete van een kritische D-66-er, Chris Zeevenhoven, die inmiddels zijn lidmaatschap opzegde. Ooit was Tjeerd een redelijke man, maar is helaas verhard en afgereven van het redelijke alternatief vandaan. In de kern zal hij nog redelijk zijn, maar hij moet blijkbaar vannzichzelf profiel maken.

Mijn antwoord richting Tjeerd was; 'Er zijn verschillende D66-ers. Zo waren er Hajo Apotheker en Pieter ter Veer. Wie is de 'ware' D66er? Ik weet ook niet of zij incl. Chris zaken goed of fout zagen. Zie jij ze goed? Ik twijfel. Twijfel is essentieel.'

Opm; Ter Veer was net op tijd om zijn kritiek te spuien m.b.t. landbouw richting D66, voordat hij eind dit jaar overleed. Enne ook ik heb Tjeerd een jaar of 6 geleden wel eens gehoord in de Rode Hoed bij It's The Food my Friend, waarbij hij als NZO-nog de intensieve lijn propageerde. Dat viel destijds bij de grachtengordeligen niet echt goed. Die discrepantie van 'Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt" achtervolgt hem tot vandaag. (Joop had Liesbeth en Tjeerd blijkbaar zijn eigen Liesbeth. En bij beide waren die partners niet via kamerverkiezingen gekozen door de kiezers).

M.a.w. Ik vind Tjeerd geen waarachtige D66-er, geen echte. Hij hoort bij GL of PvdD.

Enne.... zelf was ik 20 jaar geleden verkiesbaar voor LN (samenraapsel lokale en onafhankelijke partijen), niet LPF, maar ook ten ondergegaan aan domheid (vanwege een flutbestuur olv Jan Jetten, die Jan Nagel opgevolgd was, wat ineens dacht in Ratelband een goede lijsttrekker te hebben i.p.v. Fred Teeven), maar ik won een digitaal verkiezingsdebat van ook destijds gerenomeerde Kamerleden. In ieder geval was ik een boerenkandidaat, een BBB-avant le lettre, maar dan een echte boer, terwijl Lientje toen het boerenvak nog moest leren. Eigenlijk moet ze dat nog steeds, als niet-boerin. Ze komt zelf ook uit de 2e B. Boeren stemden toen nogveelal CDA, als het veehouders waren. Ik beschouwde destijds, 20 jaar geleden, het CDA als een veehouderspartij en VVD als meer voor akkerbouwers en glastuinders. Lientje komt ook met vanuit de intensieve veehoudershoek, qua werk en liet ooit optekenen dat ze in Wien van den Brink als grote voorbeeld zag.

(23 januari 2003; Wouter Bos herstelde de PvdA na echec Melkert. LPF zakte weg. Balkende en Cees Veerman konden door).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #18
 • 24 jan '23
 • 15:12

#15, ah, het is een compliment. Dank!

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
 • #16
 • 24 jan '23
 • 14:58

Wat ik hieronder allemaal lees gaat van 'jobhoppers' naar #5 .

Het land krijgt de leiders die het verdient.

Wat vinden de lezers van de onlangs gelanceerde campange door sire?

Of mag Foodlog zich daar niets van dit aantrekken.

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
 • #15
 • 24 jan '23
 • 14:48

#11 "Ja, dat zei ik. Iemand die eigenlijk een soort D66-er is......"

Daarom!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.