1
Fotocredits: Cavendish bananen, Wilfredor, Wikimedia Commons

FlashBananenfabriek tegen bananenvernietiging

SUNT Food opent in Geldermalsen de eerste bananenfabriek ter wereld: The Banana Factory. In die fabriek gaat SUNT bananenpuree maken van geredde bananen.

Bananen redden, waarvan? Nou, van vernietiging. Dat is het lot dat in de EU jaarlijks 120.000 ton aan bananen treft nadat ze om cosmetische redenen (te recht, te krom, te bruin...) zijn afgekeurd. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een banaan tijdens de reis naar Europa te vroeg begint te rijpen. Door ouderwetse douaneregelgeving is het commercieel aantrekkelijker om deze bananen te vernietigen dan te importeren.

Als je in Nederland bananenpuree wilt importeren betaal je een tarief van 0%. Voor de import van afgekeurde bananen waar je puree van wilt maken betaal je hetzelfde als voor verse bananen. Volgens SUNT-oprichtster Laura Hoogland werken deze regels verspilling in de hand. Ze voert dan ook een lobby om de regels te veranderen.

Hoogland hoopt met The Banana Factory jaarlijks 3.000 ton aan afgekeurde bananen te redden. Om er bijvoorbeeld gezonde bananendonuts mee te maken, die er van de Volkskrant mee door kunnen.

FoodClicks - SUNT Food opent eerste bananenfabriek ter wereld, 7 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Keijzer
Piet Keijzer plantenvermeerdering
  • #1
  • 8 feb '23
  • 15:01

Het lijkt me een kansloos zakelijk voorstel.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.