0
Fotocredits: 'Astronaut', WikiImages, via Pixabay

Flash PerspectiefBacterieprobleem in ruimtestation ISS lijkt oplosbaar

Ook al groeit er in de ruimte normaal gesproken niet zoveel, binnen ruimtestation ISS is dat wel andere koek. Op de wanden van de buizen van het watersysteem bouwen zich biofilms op, ophopingen van micro-organismen die aan elkaar plakken en aan oppervlakken. Het gevolg: verstopte filters en mogelijk zieke astronauten. Vooral als we nog eens mensen naar de Maan of Mars willen sturen, zit je niet op dat soort problemen te wachten.

In de huidige situatie met het ISS dat rondjes vliegt rond de aarde, kost het vervangen van aangetaste apparatuur ruimteagentschappen vooral veel geld. Een multidisciplinair onderzoeksteam heeft misschien een betaalbaardere oplossing gevonden. Hiervoor onderzochten ze biofilms van de bacterie Pseudomonas aeruginosa in het ISS.

Getextureerde oppervlakken (die er op nanoniveau uitzien als een nanoscale forest of pillars) geïmpregneerd met een smeermiddel bleken het ontstaan van een biofilm met succes tegen te gaan. Dat effect was groter in de ruimte dan bij tests op aarde. Volgens het team zou het nu verstandig zijn langer durende vervolgtests te doen.

Scientists may have a solution to the International Space Station's fungus problem, 11 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.