1
Fotocredits: 'smeltwater gletsjer', derwiki

FlashMicroben uit oeroude tijden komen vrij

Nu de gletsjers versneld smelten door klimaatverandering, ontdekken wetenschappers dat het niet alleen gaat om enorme hoeveelheden bevroren water, maar om hele ecosystemen, met biljoenen microben; tienduizenden in elke milliliter water.

Dr. Arwyn Edwards, van de Aberystwyth Universiteit in Wales, een van de onderzoekers, reageert bijna verkrampt, als hij zegt: "We hebben niet genoeg gegevens om de waarde en de bedreiging van deze organismen te begrijpen. Ik krijg regelmatig vragen of er een ziekteverwekker uit de gletsjers zal smelten. Ik denk dat dat een heel klein risico is, maar het is geen nulrisico. Daarom hebben we een risicobeoordeling van deze microben nodig."

Laten we dit eens tot ons door laten dringen. Biljoenen en biljoenen microben uit oeroude tijden, en dan een 'risico-beoordeling' willen maken. Maar natuurlijk is het leuk werk om steekproeven te nemen en daar een modelberekening van te maken en daar betaald voor te worden.

The Guardian - ?Vast? mass of microbes being released by melting glaciers, 19 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 20 nov '22
  • 12:04

Ja en, die microben waren er al voordat wij kwamen kijken. Leven vind wel een weg ook onder voor ons onmogelijke omstandigheden, zelfs bij vorming van de aarde (Hadean) waren er waarschijnlijk al microben, danwel bouwstenen voor leven. Die hebben nu niet de juiste condities meer het is de vraag of deze recentere microben nog wel een plek hebben, zo ja waarom niet een kans?
Wie zijn wij om leven tegen te houden? Misschien zijn wij wel de afwijking op dit rotsblok, survival of the fittest most adaptable.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.