2
Fotocredits: 'Atlantic salmon', U.S. Fish and Wildlife Service Northeast Region, via Flickr PDM 1.0 DEED

Flash PerspectiefAtlantische zalm met stip op Rode Lijst

De IUCN (Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur) publiceerde de jaarlijkse Rode Lijst op de klimaattop in Dubai.

Het beeld is weinig rooskleurig. Zo’n 44.000 van de ruim 157.000 bedreigde diersoorten staan op punt van uitsterven. Dat zijn er 2.000 meer dan vorig jaar. Volgens de IUCN is een belangrijke reden voor het grote aantal bedreigde soorten de klimaatverandering.

Van de zoetwatervissen wordt zo’n 25% met uitsterven bedreigd, vooral door klimaatgerelateerde oorzaken als droogte, stijging van de zeespiegel en veranderende seizoenen maar ook door vervuiling (57%), dammen (45%), invasieve soorten (33%) en overbevissing (25%).

De Atlantische zalm heeft op de Rode Lijst een sprong gemaakt van ‘niet bedreigd’ in 2006 naar ‘bijna bedreigd’ in 2020. Volgens de IUCN is het aantal Atlantische zalmen in die periode met 23% in aantal afgenomen. Een parasiet uit zalmkwekerijen brengt de wilde populatie in gevaar.

Er zijn ook diersoorten die herstel vertonen. Zo is de status van de sabelantilope uit de Afrikaanse Sahel verbeterd van ‘uitgestorven in het wild’ naar ‘bedreigd’. Dat is te danken aan een herintroductieprogramma. De saiga-antilope, die onder meer voorkomt in Rusland, is nu ‘bijna bedreigd', waar dat eerder nog ‘ernstig bedreigd’ was. De dieren herstellen zich dankzij samenwerkingsprogramma's tussen overheden en lokale gemeenschappen, jachtverboden, anti-stroperijmaatregelen en betere bescherming van hun leefgebied.

Trouw - Atlantische zalm en soepschildpad meer bedreigd door klimaatverandering, 12 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 13 dec '23
  • 13:47

‘Het is de schuld van het kapitaal’ werd ons decennialang door het internationaal socialisme voorgehouden. Met de door hen en het kapitaal in gang gezette Great Reset is klimaatverandering nu de schuld van alles.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 12 dec '23
  • 20:14

Denk nou niet dat je geen wilde zalm meer moet eten, de wilde zalm in de super is de Roze Pacific zalm (Oncorhynchus gorbuscha), ook wel Bultrug zalm genoemd, nota bene een invasieve soort, inmiddels ook in de Atlantische Oceaan aanwezig. Voor het eerst ook in ons land waargenomen.
Deze zalm is veel goedkoper dan de gekweekte zalm maar minder mals.

Wild vs gekweekt.
Wat is beter voor het milieu, een invasieve wilde zalm op je bord of een in zee gekweekte soort die ook een bedreiging voor het ecosysteem is?

Wat is gezonder, een wilde zalm met een 10:1 verhouding omega 3/6 of een gekweekte deels plantaardig gevoed met een 3:1 verhouding omega 3/6, maar veel meer van beide?

En dan nog dit:
"We found that farmed salmon and supermarket fillets of farmed salmon contain on average about 10 times the levels of most of the organochlorine and organobromine compounds that are found in wild Pacific salmon."
Bron "Lipid Composition and Contaminants in Farmed and Wild Salmon"
(ResearchGate)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.