FlashAsexuele biergisten typisch Belgisch

Aan de universiteiten van Leuven en Gent analyseren onderzoekers biergisten. Ze ontdekten kruisingen van biergisten die helemaal niet gekruist kunnen worden. Zeg maar zoals je konijn niet met een kalkoen kunt kruisen. Bij gisten kan dat toch wel. De kruising overleeft als een nieuwe gist, als sprake is van een aseksuele kruising. Dat gebeurde in het verre verleden - lees: de Middeleeuwen - waarschijnlijk per ongeluk. Maar die nieuwe gist, een hybride, maakte Belgische bieren wel wereldvermaard.

De Morgen - Het Belgische brouwersgeheim? Hybride gisten uit de middeleeuwen, 22 okt 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Juliette Lepez
Juliette Lepez Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 10 dec '19
  • 15:34

Wat maakt deze supergisten nou zo interessant voor bier? “Een combinatie van de fermentatiecapaciteit van bier- en bakkersgist met de stresstolerantie en het vermogen om speciale aroma’s te vormen van natuurlijke gistsoorten”, schrijft Knack.

Gisten maken speciale aroma’s om insecten aan te trekken. Gistcellen groeien op fruit en voeden zich met de fruitsuikers. Als de voorraad op is, moet er verhuisd worden maar hoe verhuis je zonder benen of vleugels? Gisten produceren daarom fruitige aroma’s die insecten lokken zodat deze voor taxichauffeur kunnen spelen naar de volgende fruitboom.

Stijn Mertens, gistexpert bij het Vlaams Instituut voor Veiligheid en KU Leuven legt uit dat gisten kweken vrij eenvoudig is. Je kiest twee gisten waarvan je de eigenschappen goed kent, zet ze bij elkaar en hoopt dat hun nageslacht dezelfde eigenschappen bezit.

Een leuke bijkomstigheid van gist kweken voor bier is het veelvuldig proeven. Bierproeven doe je ‘s ochtends, op een nuchtere maag want dan is je smaak op zijn scherpst. Je moet een intensieve bierproefcursus volgen waarin je leert smaken en aroma’s te herkennen. In tegenstelling tot een wijnproeverij slik je bij een bierproeverij wat je proeft wel door. Dit komt doordat de receptoren om bitterheid te proeven (kenmerkend voor bier) achteraan op de tong liggen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.