1
Fotocredits: TAKA@P.P.R.S, horse sashimi

FlashArme paardenvleesfraudeur

Bijna 10 jaar geleden schudde Europa op zijn grondvesten. In kant-en-klaarmaaltijden met rundvlees bleek het veel goedkopere paardenvlees verwerkt te zijn. Jan F., eigenaar van het bedrijf 'Draap' (ja, paard, maar dan achterstevoren), bleek de sleutelfiguur te zijn achter het paardenvleesschandaal dat Europa van 2012 en 2013 teisterde. Jan F. importeerde paardenvlees uit Canada, liet het 'omkatten' tot rundvlees uit Roemenië en verkocht het aan Franse vleesverwerkers. In totaal zo'n 850 ton. Daarmee heeft hij de veiligheid van voedsel en daarmee de gezondheid van consumenten in gevaar gebracht, oordeelt de Bredase rechtbank. De 71-jarige Jan F. moet 28 maanden de cel in en €100.000 boete betalen. F. werd al vaker veroordeeld, in Frankrijk maar ook in Nederland. Van de €2,6 miljoen aan criminele winsten die F. terug moet betalen, heeft de Staat nog geen cent gezien. De in Spanje woonachtige Jan zou op zwart zaad zitten.

BNDeStem - ?Paardenkoning? Jan F., spil achter megavleesfraude, moet 28 maanden de cel in, 26 mrt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 31 mrt '21
  • 9:37

"Het veel goedkopere paardenvlees"...
Waar paardenvlees hier vroeger gevierd volksvoedsel was (de américain en de stoverij zijn subliem), is paardenvlees vandaag moeilijk om aan te raken en als je er vindt, is het pokkeduur.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.