2
Fotocredits: 'Waste water treatment plant', Eli Duke

FlashAntibioticaresistentie begint in het riool

Onschuldige microben kunnen zich in het riool makkelijk ontwikkelen tot ziekmakende bacteriën, zeggen Zweedse onderzoekers.

Uit hun onderzoek blijkt dat resistente genen in het rioolwater relatief makkelijk van goedaardige naar ziekteverwekkende bacteriën over kunnen springen. De onderzoekers kwamen erachter dat het proces niet of nauwelijks in de darmen van mens en dier plaatsvindt, maar in allerlei afvalwatermonsters die overal ter wereld waren verzameld.

De microscopische kruisbestuiving werkt pas als zowel de ‘goede’ als de ‘slechte’ microben aanwezig zijn in het water, samen met de antibioticaresten en het specifieke stukje resistent chromosoom.

Hoofdonderzoeker Fanny Berglund van de University of Göteborg legt uit dat het in de strijd tegen antibioticaresistentie belangrijk is om ook het ontstaan van nieuwe soorten zoveel mogelijk tegen te houden, naast het voorkomen van de verspreiding van resistente bacteriën die al in circulatie zijn.

Het rioolwater verdient dan ook speciale aandacht omdat het de ideale broedplaats is voor antibioticaresistente ziekteverwekkers. Hoe minder resistente ziekteverwekkers in omloop komen, hoe minder antibiotica nodig zijn.

Scientias - Riool blijkt perfecte broedplaats voor antibioticaresistente bacteriën: veel groter gevaar dan gedacht, 5 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 9 apr '23
  • 8:09

#Gert, voor mij is dit nieuw, door het hier te lezen op Fl heb ik mij inzicht verschaft.
Dat het 'overspringen' van genetische info niet of nauwelijks in de darmen plaats vindt, maar juist in het riool, lijkt mij nieuw. Het riool als ontmoetings en communicatieplek van bacteriën (hé, jij daar, ik heb hier nog een leuk pakketje info, waarmee jij de mensheid kan pesten en uit dit sombere riool kan ontsnappen; kan jij, als je bij die mensheid iets tegenkomt, dat weer naar hier terugsluizen? In de darmen van die mensen gaat dat niet, we doen het hier wel, oké?); het is er dus echt smerig, ziekmakend.
Ik denk dat die bacteriën ook erg blij zullen zijn, als 'gebruikt water' (eaux usées) gerecycleerd gaat worden, en voor irrigatie gaat dienen, wat men in Frankrijk van plan is vanwege de toenemende droogteproblematiek. Er zullen altijd wel een paar bacteriën of resistente plasmiden door die zuiveringen heen fietsen, en die komen dan in het gewas terecht, dat weer.....

Gert van der Hoek
  • #1
  • 6 apr '23
  • 21:30

Rioolwaterzuiveringen als broedplaats voor resistentie is al jaren en jaren bekend. Er gebeurt vervolgens niet zoveel voor zover ik weet. Af en toe een verkennend onderzoek. Je zou op zijn minst bijvoorbeeld regelmatig monsters kunnen nemen. Ook van oppervlaktewater.. Een schone taak voor de nieuwe besturen van de waterschappen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.