1
Fotocredits: 'Centrale Markthal te Amsterdam-West - exterieur', Eriksw via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

FlashAmsterdams Food Center wordt woonwijk

De plek met 'een ruig randje' moet gaan bruisen. Stadsdeelbestuurder Thomas Hermans heeft het over het Food Center Amsterdam. De eerste plannen om het terrein van de groothandelsmarkt in levensmiddelen op de schop te nemen dateren al van 20 jaar geleden. Ook op Foodlog was er in 2010 een uitgebreide discussie over de plannen. De tijd lijkt nu eindelijk rijp voor een metamorfose van de 'blinde vlek' van Amsterdam.

Voor veel Amsterdammer is het uitgestrekte terrein in het centrum - aan de Jan van Galenstraat, ingeklemd tussen de Jordaan, Bos en Lommer, De Baarsjes en het Westerpark - een soort zwart gat. Ze hebben geen idee wat daar allemaal gebeurt. Op het terrein ligt een joekel van een gebouw: 70 bij 125 meter, met een vloer­oppervlak van 6000 vierkante meter is het Food Center de grootste markthal van Europa. Het marktterrein eromheen is 40 hectare groot en is in gebruik als plek waar restaurants, winkels en kleine supermarkten hun voedsel in­kopen. Het bastion was altijd gesloten, maar sinds 2021 staat de poort op een kier.

De ruimtelijke puzzel van het immense terrein lijkt nu echt gelegd. Het 'Marktkwartier' moet een moderne buurt worden met plek voor werken, wonen én recreëren.

Vlak achter de poorten moeten er 1700 huizen komen, de Centrale Markthal en Marktweide kunnen gaan fungeren als het hart van de buurt en alle bedrijven mogen blijven, maar krijgen wel een andere plek. Het zal allemaal nog wel even duren, ergens in de jaren na 2030 moet het af zijn.

Parool - Op het terrein van Food Center komen 1700 huizen: ?Het moet hier gaan bruisen?, 20 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #1
  • 21 mrt '23
  • 21:55

Haha Dick, uit een tijd dat ik nog dacht dat voedsel belangrijk was... of moest zijn...

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.