2
Fotocredits: 'Statiegeld op blik', Annika de Jong voor FL Media

Flash Dagelijkse KostAmsterdam start statiegeldcampagne voor toeristen

Statiegeld Nederland start een Engelstalige campagne in Amsterdam om toeristen duidelijk te maken dat er statiegeld op flesjes en blikjes zit.

Amsterdam krijgt jaarlijks circa 13 miljoen toeristen langs, het gros in augustus. De meesten weten niet dat Nederland een statiegeldsysteem heeft of hoe het werkt. Grote schermen en billboards moeten dat duidelijk maken.

De campagne zal op drukbezochte plekken te zien zijn, bijvoorbeeld op Schiphol, in supermarkten, in metro- en treinstations, het Rembrandtplein, het Vondelpark en het Damrak.

Statiegeld Nederland, de uitvoerende partij van het Nederlandse statiegeldbeleid en onderdeel van Verpact, hoopt toeristen zo te motiveren hun lege flesjes en blikjes in te leveren en niet in de prullenbak te gooien. Dat zou een win-win situatie opleveren: de toeristen zijn blij met het geld dat ze terugkrijgen en Statiegeld Nederland is blij met de ingeleverde verpakkingen. Zo hoopt Verpact sneller aan de wettelijk vastgelegde doelstelling van 90% ingezamelde statiegeldverpakkingen te voldoen. Dat bleek voor het Nederlandse publiek geen succes om over naar huis te schrijven.

Statiegeld Nederland zegt vooral van de proef te willen leren. De stichting zal toeristen om feedback vragen om de campagne verder aan te scherpen en uit te breiden.

Parool - Statiegeldcampagne voor nieuwe doelgroep: ?Ze hebben er immers voor betaald?, 2 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #2
  • 2 aug '24
  • 11:13

"Hoe de machtige anti-statiegeld­lobby tóch aan het kortste eind trok", laat het FD zien in een gedetailleerd tijdlijnreportage.

Meer dan twintig jaar hebben de supermarkten en frisdrank­fabrikanten geprobeerd het statiegeldsysteem afgeschaft te krijgen. Even leken ze de strijd te winnen, maar het liep anders. Nu is het een puinhoop.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 2 aug '24
  • 10:54

En als er onvoldoende zichtbare inleverautomaten in de winkelstraten zijn (er wordt heel veel gedronken in koopgoten), dan nog ontbreekt meestal de mogelijkheid om flesjes en blikjes op straat in gescheiden afvalbakken te deponeren als je geen extra moeite wilt doen voor je statiegeld.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.