8
Fotocredits: 'Automobile exhaust gas', Ruben de Rijcke

FlashAmmoniak komt niet alleen van vee

De natuur heeft te lijden onder ammoniak. Dat weet inmiddels heel Nederland en daarom moet de veehouderij inkrimpen. Die produceert door zijn mest immers ammoniak.

Chinese onderzoekers beweren dat de uitstoot van andere bronnen onderschat wordt. Volgens de geldende consensus zou 87% van de ammoniak-uitstoot uit de veehouderij afkomstig zijn.

Maar 13% komt dus volgens de gangbare wetenschap uit andere bronnen.

Volgens de Chinezen klopt dat niet. Ergens tussen 25 en 63% komt uit andere bronnen, denken zij. Dat is een ruime interval maar alvast minimaal 12% meer - bijna het dubbele - dan we nu denken. Onder meer katalysatoren in het autoverkeer en andere fossiele verbrandingstechnieken zouden een niet te verwaarlozen bron zijn.

Vork - Stikstofhuiswerk moet over, 21 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #8
  • 22 dec '22
  • 21:14

Onderzoek obv isotoopverschil, deel ook van het Mesdag onderzoek. Dit laatste onderzoek komt pas volgend jaar (2023) tot afronding. Zo lang wenst de overheid niet meer te wachten, misschien zijn er tussenresultaten (bv Corona impact) te publiceren.

TNO had al eerder mobiliteit (zowel diesel/adblue als benzine) een emissiefactor toegekend waar we mee rekenden, ook industrie stond (deels) in de boeken voor een totaal van 13%.
Dit onderzoek laat met name zien dat ALLE koolwaterstofomzettingen (verbrandingen) meer ammoniak vrij laten komen aldus onderzoekers. Het gaat dan om kolen, biomasse, olie en dergelijke oftwel warmte- & energievoorziening (supplementary data by artikel bevat opsommingen).

Kan een verklaring zijn #6 voor gestopte afname van ammoniakreductie, de economie is gegroeid, waarmee reducties eventueel teniet werden gedaan. De meest recente data tijdens de Corona zijn in dit licht heel interessant, omdat er veel was afgeschaald. Ook de energiecrisis nu kan hier een effect tonen (meer kolen, industrie Duitsland fors minder). Zien we dit terug in metingen?

Niet alles kan overal, iedereen moet bijdrage leveren. Mocht dit kloppen (stevige basis, maar metingen (=duur) kunnen omhoog, lokaler en breder; dit trek je ook niet uit satelliet data), dan moeten de doelen voor mobiliteit en industrie mbt ammoniak ook duidelijk gesteld worden komend voorjaar.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #7
  • 22 dec '22
  • 9:10

#2 Klopt, ik heb een trekker op Ad blue die als hij niet warm genoeg wordt, binnen no-time de katalysator tot een baksteen omgevormd heeft en dus compleet dicht zit door te veel adblue injecteren. Bij starten komt er de eerste 10 minuten zo veel adblue uit de uitlaat, dat ie op een stoomtrein lijkt. Mijn verreiker idem, maar minder.

Jos Verstraten
Jos Verstraten Land- en tuinbouw
  • #6
  • 21 dec '22
  • 12:42

Het zou zomaar kunnen dat hier een lek boven tafel getrokken wordt waardoor het feit dat gemeten ammoniakconcentraties de laatste 10-15 jaar itt tot de berekende emissies niet verder wilden dalen.
Maar als het aandeel van de landbouw kleiner wordt betekend dit dat de reductie van de landbouw straks gaat laten zien dat de gemeten concentraties weer onvoldoende dalen.
Maw maakt het voor ons wat uit in de zin van dat onze bijdrage overschat wordt en dat anderen dus méér moeten leveren. En aangezien Remkes toch vooral blijft hameren en dat inmiddels door LNV ook is omarmd dat iedereen aan de bak moet, gaat dit helpen om te bepalen wie iedereen is. En wellicht dat emissie halveren niet voldoende is. En is dit inzicht dus vooral relevant voor de natuur.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #5
  • 21 dec '22
  • 10:39

N van Rooij #3 . De SGP stelt vaker vragen. Naar aanleiding van de volgens JC Vogelaar te verwachten fantastische resultaten van het stikstofproject van UvA (in opdracht door Mesdagfonds) vroeg de hoofdman van die partij, tijdens een debat in de Tweede Kamer, of niet beter gewacht kon worden met aanpassingen in wetgeving op de resultaten van dit project. Volgens JC Vogelaar immers zou de kennis van ammoniak volledig op zijn kop gaan en zouden de wetenschappers van ondermeer Wageningen UR het schaamrood op de kaken krijgen. De laatste jaren hoor of lees ik niets meer over het project, terwijl het volgens de toenmalige planning toch in de buurt van afronding komt. Maar misschien kan JC Vogelaar ons bijpraten en de verwachtingen actualiseren. Ik mag toch aannemen dat die verwachtingen, redelijk onderbouwd door het naderen van het eindpunt van het project, ook meegenomen zijn in de meningsvorming door Remkes?

Anoniem vanaf nu
  • #4
  • 21 dec '22
  • 10:04

Ach, zo lang we emissie niet bestraffen, maar modelmatige berekeningen loslaten op oorzaak en gevolg van natte en nog erger droge depositie van ammoniak, zal het wel loslopen.

Voor plaatselijke ammoniakdepositie kan geen enkele uitstoter verantwoordelijk gehouden worden.

Er zal dus op een andere manier naar de stikstofdeken over ons land gekeken moeten worden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.