0
Fotocredits: 'Maté', Hugo.arg via Wikimedia Commons

FlashAmerikanen vies van maté zoals het hoort

Maté is een groen bitter drankje dat je brouwt door de jonge blaadjes en knoppen van de matéplant te drogen bij een open vuur, fijn te malen en er een aftreksel van te maken.

Het is een veel gedronken drank in Zuid-Amerika. De Spanjaarden die in de 16e eeuw het huidige Paraguay koloniseerden, namen het gebruik ervan over van de inheemse bewoners.

In de Verenigde staten deed maté pas zijn intrede in 1899. Dat leidde tot speculaties over een toekomst waarin maté koffie en thee zou vervangen. De verwachte doorbraak bleef echter uit.

Zou het komen omdat maté traditioneel gezien samen met anderen wordt gedronken, soms zelfs door hetzelfde rietje? Amerikanen met hun smetvrees en hun haastcultuur moeten daar niets van hebben, speculeert de Atlantic.

In Amerika kan je nu wel maté kopen, maar dan als ingrediënt in blikjes energiedrank. Een blik op de paus, een fervent drinker van maté, is genoeg om te zien hoe het wel moet. Voor gedetailleerde instructies over het maté-ritueel moet je bij Nick Trachet zijn.

The Atlantic - The Coffee Alternative Americans Just Can?t Get Behind, 28 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.