1
Fotocredits: 'Rivierkreeftjes', Pxfuel

Flash GezondheidAmerikaanse rivierkreeft niet voedselveilig

Pas op met het eten van de Amerikaanse rivierkreeft, waarschuwt het Voedingscentrum op LinkedIn. Rivierkreeften leven net als paling en wolhandkrab dicht bij de bodem. Eventuele verontreinigingen die in de bodem zitten, zoals dioxines en PFAS, komen in de rivierkreeft terecht.

De Amerikaanse rivierkreeft is een invasieve exoot in de Nederlandse wateren, maar zonder aan strikte voorwaarden te voldoen en zonder vis- of onderzoeksvergunning is het verboden om de kreeften te vangen. Toch staat het internet vol met mensen die op hun eigen houtje Amerikaanse rivierkreeften vissen en opeten, van het NOS Jeugdjournaal tot Douwe Bob.

Onderzoek van de WUR toont aan dat er inderdaad schadelijke stoffen in rivierkreeften te vinden zijn, met name in het kopvlees. Wie regelmatig grote hoeveelheden rivierkreeften eet, loopt dus een gezondheidsrisico. Het Voedingscentrum ontraadt het eten van het plaagdier.


Linkedin , 28 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #1
  • 7 jul '24
  • 14:24

Het hangt er maar net van af op welke plek gevangen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.