2
Fotocredits: 'Clear glass jar with lid', Wallpaperflare

Flash Dagelijkse KostAmerikaans dekseltje doet wat HAK al 10 jaar kan

“De eerste grote innovatie voor een potdeksel in Europa sinds 75 jaar”, kopt FoodNavigator. “Maar die deksels van Hak dan?”, zullen veel Nederlanders denken.

Het oer-Hollandse Hak lanceerde in 2011 zijn nieuwe ‘1-2-open’-deksel om het mensen die moeite hebben een potje open te draaien gemakkelijk te maken. Het is een deksel met een ring. Als je aan de ring draait, verbreekt het vacuüm in de pot, waardoor de deksel gemakkelijk opengaat.

De recentste versie gemakkelijk-te-openen deksels kwam dit voorjaar voor het eerst op potjes pastasaus in de VS. Daar zijn ze een groot succes. De verkoop van sauzen met een ‘makkelijke’ deksel in Pennsylvania steeg met 314% in 12 weken tijd.

Binnenkort heeft supermarkt EDEKA - de Duitse Albert Heijn - de Europese primeur van de nieuwe deksel die werd ontwikkeld door EEASY LID.

Het nieuwe dekseltje werkt niet door draaien, zoals dat van HAK, maar door drukken. Door een knopje in het midden van de deksel in te drukken, verbreekt het vacuüm in de pot en is deze gemakkelijk open te draaien.

De inmiddels ruim 10 jaar oude HAK-innovatie zit alleen op de potjes van Hak. Niet op andere conservenpotjes. Dat komt doordat patenthouder Crown Closures, een Brits bedrijf, niet wilde investeren in een nieuwe productielijn. Potten zouden sowieso op hun retour zijn omdat de jonge consument de voorkeur geeft aan een stazak.

In onderstaande twee video's zie je het verschil tussen het openmaken van een inmiddels oud nieuw potje HAK en een potje met het dit jaar geïntroduceerde nieuwe EEASY Lid.

FoodNavigator - German grocer becomes first in Europe to embrace first major jar lid innovation in 75 years, 21 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 22 mei '23
  • 13:48

Kan je zien op het filmpje Astrid. Ik meen trouwens dat ik dit indruk-systeem al in een ver verleden ooit eens heb gezien. De onappetijtelijke sta zakken (de naam zegt het al) moet je gewoon laten staan.

Fabrikanten die kletsen over ‘duurzaam’, ‘groen’ en ‘klimaat’ en desondanks de nog ‘nauwelijks te redden planeet’ met extra plastic bestoken waarvan de weekmakers de inhoud vergiftigen en de hormoonhuishouding van de slimme duurzame jonge consument danig in de war schopt.

Glas geeft niet af, is onbeperkt herbruikbaar, je ziet wat je in huis haalt.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 22 mei '23
  • 12:55

Moet je dan het deksel indrukken terwijl je draait of eerst drukken en dan pas draaien? Tegelijk lijkt me juist onhandig nl.

Maar potten op hun retour vanwgee voorkeur stazak? Volgens mij zijn potten nog steeds een stuk schoner voor het milieu, die jongelui hebben geen enkele nota van wat nu eigenlijk het probleem is. ze gaan graag de straat op om 'voor het klimaat' op te komen, maar ze willen wel gemak met hun vervuilende spullen en vooral zo vaak mogelijk nieuw kopen(elke paar maanden het nieuwe model telefoon bijv)en dan totaal geen idee hebben wat voor impact dat op het milieu heeft.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.