5
Fotocredits: ME bij Amelisweerd, 1982, J. Lankveld

FlashAmelisweerd moet verder wijken ondanks stikstofbeleid

Als je wat ouder bent, weet je het nog. In het najaar van 1982 zijn hele veldslagen geleverd om de sloop van het bos Amelisweerd tussen Bunnik en de oostrand van de stad Utrecht tegen te houden. Mensen bonden zich vast aan bomen en gingen de strijd aan met de Mobiele Eenheid. Actievoerders bouwden boomhutten in bomen die zouden worden omgezaagd. De protesten waren gericht tegen de aanleg van de 10 rijstroken meter brede A27 in de zogeheten Bak van Amelisweerd die 52 x 650 meter telt.

Inmiddels is het weer zover, al sinds 2018. Omdat er meer mensen zijn in Nederland en mensen meer auto's per woning hebben moet de A27 weer verbreed worden. Weg dus met weer heel wat rijen grote oude bomen in een prachtig bos.

Hermen Vreugdenhil laat met het voorval zien waarom er geen vertrouwen is in de zuiverheid van het stikstofbeleid dat nou juist bedoeld is om iedereen een goed gevoel te geven bij het Nederlandse natuurbeleid. Het besluit om te gaan kappen en hakken, is nog nét niet definitief.

De strijd om Amelisweerd, 24 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #5
  • 30 aug '22
  • 7:16

#4 Hermen Vreugdenhil ,

Vanuit Stikstof problematiek is het goed om hierover te praten. Juist ook over gedragspunt van overheid hierin inzake vertrouwen.

Wat ik mij als gebruiker van het asfalt van Amelisweerd (ik kom van A28 en ga naar A12) oprecht afvraag is of de onderbouwing nog wel klopt. Gaat Nederland nog zoveel forensen of in een nieuwe balans ontstaan met thuiswerken. Is enige druk op die balans niet nodig, lees enige vorm van file is juist goed hiervoor om op 50% thuiswerken uit te komen.

Met welke onderbouwing is het plan doorgerekend? Is dat station al zo definitief gepasseerd dat we het daar niet over hebben, over kunnen hebben?

Het voorpagina artikel van FD afgelopen zaterdag lijkt me vrij helder voor wat ieder bedrijf zijn kantoor werknemers zal mogen/moeten aanbieden: bij 40 uur (wie werkt er nog 40 i.p.v. 38 of 36) de 3/2 regel. (3 kantoor , 2 thuis)
Grote werkgevers stoten massaal kantoorruimte af
Het artikel zit achter betaalmuur ik quote hier de in het kort:
* Grote bedrijven stoten vastgoed af, blijkt uit een rondgang van het FD.
* Van de 29 ondervraagde bedrijven en overheden gebruiken er 13 minder ruimte.
* Vastgoed gaat in de verkoop of wordt onderverhuurd.
* Bedrijven accepteren dat werknemers thuiswerken.

Bijbehorend artikel ook in FD afgelopen zaterdag met een turnbok, zweefstoeltjes en barretjes mensen naar kantoor lokken wederom citeer ik de in het kort:
- Medewerkers van grote bedrijven blijven graag thuiswerken.
- Het kantoor is er vooral voor overleggen.
- Veel bedrijven kiezen voor minder ruimte.
- Bij verzekeraar NN zijn ze bezig met een grote verbouwing.

De tweede bullit onderschrijf ik, vandaag ga ik rijden voor een face tot face meeting i.p.v. een digitale meeting. Niet alles kan via digitaal soms gaat er dan teveel informatie verloren. Ook is de kans te groot dat iemand (te) ontevreden achterblijft na een digitaal gesprek. Reistijd is soms goed als bezinningstijd, om uit the heat of the moment te komen.
Morgen ga ik vanuit huis naar een andere face to face afspraak begin middag. Donderdag heb ik digitaal overleg, op kantoor zijn nog niet ruim genoeg ruimtes om zulke overleggen te hebben. Donderdag zal ook vanuit huis werken worden. Vrijdag ga ik bij voorkeur wel naar kantoor voor inderdaad de binding met collega's en afstemming van zaken.

De NS trekt ook aan de bel dat de doordeweekse forens de trein niet vult zoals gedacht: NS matig herstel, treinreiziger terug in het weekend, niet in de spits

Hermen Vreugdenhil
Hermen Vreugdenhil Agrarisch natuur- en landschapsbeheer
  • #4
  • 24 aug '22
  • 22:11

We hebben inmiddels de tracebesluiten doorgespit en het blijkt dat Rijkswaterstaat in 2021 druk bezig is geweest tal van bedrijven op te kopen die nu worden ingezet voor extern salderen. Sommige zelfs twee keer. De vraag zou politiek gesteld moeten worden hoe groot het reservoir is dat het Ministerie van infrastructuur en milieu inmiddels aangelegd heeft om wegenbouw door te kunnen laten gaan. Als het kabinet het echt te doen is om heel snel stappen te zetten kunnen ze al deze opgekochte bedrijven morgen al inzetten voor natuur in plaats van nog meer snelwegen aan te leggen dwars door kwetsbare natuur. Het kabinet heeft nu de keus om zelf te laten zien of het ze menens is.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #3
  • 24 aug '22
  • 19:43

Het ministerie van infrastructuur en waterstaat wilt dat het ministerie van LNV snel met plannen komt zodat schiphol een een natuurvergunning kan krijgen. Met als klap op de vuurpijl wist de overheid al in 2014 dat schiphol geen natuurvergunning had.

Kleine bedrijven die de vergunningen niet in orde hebben worden gepakt terwijl de grote bedrijven als Schiphol er mee weg komen. Ondertussen is gaat de overheid de grootverbruikers van energie subsidieren en dat met goedkeuring van Brussel, tegen het advies van de Nederlandse bank in omdat die vind dat de meeste bedrijven de extra energiekosten kan betalen met de recordwinsten die ze draaiden.

Ik vindt het niet vreemd dat mensen geloven dat het hele CO2 en milieu gebeuren in het leven is geroepen om geld van de bevolking in de koffers van grote bedrijven te laten belanden.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #2
  • 24 aug '22
  • 17:36

Idem LPM... En zo gaat dat politieke gesjoemel maar door

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 24 aug '22
  • 16:58

Ik ben benieuwd of de wetenschappers in Trouw hier ook een mening over hebben. Ik denk het niet . De heilige koe is overheidsbeleid en de overheid moet je niet tegen de schenen schoppen want wiens brood men eet wiens woord men spreekt.
Het hele stikstofverhaal gaat helemaal niet om de natuur maar om economische ontwikkeling.
Het debat in de kamer gisteren was ook weer een schertsvertoning. Paternotte had het over stikstof als broeikasgas. Jetten heeft het eens een verstikkend deken genoemd. Bramen en brandnetels werden als dooddoener ook weer benoemd. De Trouw wetenschappers werden weer aangehaald.
Ze hebben zelf geen enkel idee waar het over gaat.
Ze dronken een glas,deden een plas en alles bleef zoals het was.
En dan vinden ze het ook nog raar dat het volk ontevreden is bij dit wanbeleid ( stikstof,asiel , koopkracht ,energie, toeslagen, Groningen etc.)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.