5
Fotocredits: 'Sea of pellets', manoftaste.de

FlashAlweer eiwit van lucht

De Brits-Nederlandse start-up Deep Branch haalt €8 miljoen op om uit CO2 veevoer te maken. Deep Branch maakt met behulp van micro-organismen en waterstof eiwitten uit CO2. De proteïnes worden verwerkt in vis- en kippenvoer. Eén van de investeerders is chemieconcern DSM. Volgens DSM is de productie van dierlijke eiwitten (via de veeteelt) verantwoordelijk voor een van de grootste broeikasemissies. DSM wil zijn wetenschappelijke kennis toepassen om de wereld duurzamer te voeden, bijvoorbeeld door de CO2-voetafdruk van de veeteelt te helpen verminderen en alternatieven te creëeren voor in het wild gevangen vis voor voer. Eiwit maken van lucht klink geweldig. Kan het echt of is het gebakken lucht? Daar hadden we het hier al eens eerder over.

Boerenbusiness - Start-up haalt 8 miljoen op voor veevoer uit CO2 - Nieuws Veevoer, 17 mrt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #5
  • 19 mrt '21
  • 23:59

Vergelijkbaar met het eerdere Solein. Meer achtergrond (summier) in deze publicatie. Het dient als basisvoer voor dieren om verder opgewaardeerd te worden, mensen zo direct voeden lukt niet.

De efficientie van dit process qua energie input heb ik nog wat twijfels bij, waterstof productie (dmv electrolyse) bioreactor met energievraag en transport van CO2, wat moet ontdaan zijn van andere verontreiniging en zuurstof input.

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #4
  • 19 mrt '21
  • 16:11

Wat mijn altijd verbaasd is dat er enkel over eiwit wordt gesproken en dat deze gemakkelijk door plantaardige eiwit kan worden vervangen. Op zich hebben ze daar gelijk in maar vlees en eieren en zuivel is meer dan alleen eiwit er zitten nog veel meer voedingsstoffen en mineralen in zonder dat men deze uit pillen moet halen. Ik kan het niet zo gauw vinden maar er schijnt een onderzoek gaan daan te zijnwaar uit bleek dat vleeseters de wonden na een operatie sneller en mooier genas dan veganistische patenten

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #3
  • 18 mrt '21
  • 9:49

Kan allebei, denk ik. In levensmiddelen voor vegetariërs/veganisten, als alternatief voor b.v. Quorn. Voordeel van verwerking in diervoeders: levert niet alleen vlees op, maar ook melk en/of eieren, en mest. Zoals je weet ben ik geen voorstander van afschaffing van alle veehouderij, ook al omdat we dan onze reststromen uit de levensmiddelenindustrie niet meer zo optimaal kunnen benutten (als diervoer).
Het is me overigens niet helemaal duidelijk hoeveel energie die fermentatie van Deep Branch kost.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 18 mrt '21
  • 9:39

Carolien, wat vind jij als voerspecialist: is het handig eiwit op deze manier te synthetiseren voor dieren ipv het direct voor mensen te maken?

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 18 mrt '21
  • 9:26

Inderdaad, weer een fermentatieproces om single cell protein te maken, zie hier. En natuurlijk de oplossing om ammoniak (uit mest?) weer om te zetten in voereiwit. Superkringloop!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.