51
Fotocredits: 'Patatas fritas', CuantasCalorias

Flash VoedselketenAls de aardappelen verdwijnen, verdwijnen ook de fritesfabrieken

Volgens columnist Frank Kalshoven van de Volkskrant stelt de Nederlandse landbouw niet zoveel voor. Dat zei hij na de inmiddels beroemde Toedeloe-uitspraak van boerenvoorman Ger Koopmans (die zichzelf daarmee neerzette als een heuse FDF-er ). De toegevoegde waarde van de Nederlandse landbouw bedraagt volgens Kalshoven niet meer dan 1,5%. Daarmee bedoelt hij dat Koopmans geen kapsones moet hebben, omdat onze landbouw onbelangrijk is als economische factor van belang.

Gisteren reageerde Kalshoven op lezers die opmerkten dat de landbouw volgens landbouweconomen groter is als je het agrofoodcomplex meerekent. Ze rekenen bijvoorbeeld de friet-, toetjes- en kaasfabrieken mee. Dan loopt die toegevoegde waarde opeens op tot bijna 7%. Hoofdredacteur Dick Veerman van Foodlog en landbouweconoom Petra Berkhout schreven dat het aandeel nog groter kan worden als je de toeleverende industrie voor bedrijven die boerenproducten verwerken verder onderzoekt.

Volgens Kalshoven is dat echter onzin. Net zoals het feit dat je staal nodig hebt om een auto te maken geen reden is om de hele auto-industrie en haar toeleveranciers als één waarde uit te drukken, zo zou dat ook niet horen voor voedsel.

Toch vergist hij zich hier minstens een beetje. Friet- en kaasfabrieken staan namelijk waar de aardappelen groeien en de koeien grazen. Dat geldt trouwens ook voor autofabrieken: in landen waar auto's worden gemaakt, staan staalfabrieken. Dat is logisch, want die activiteiten vormen een cluster. Als ergens op grote schaal auto's worden gemaakt, zijn er ook staalfabrieken in de buurt. En als ergens veel aardappelen groeien, dan zijn er ook frietfabrieken. Sterker nog: als de aardappelen verdwijnen, verdwijnen ook die fabrieken. En als de automakers verdwijnen, verdwijnen ook de staalfabrieken. De bekende Amerikaanse bedrijfskundige Michael Porter maakte duidelijk dat zulke clusters een nationale economie een concurrentievoordeel kunnen geven. Porter dichtte zulke voordelen uitgerekend toe aan het Nederlandse voedselcluster. In de denkwereld van 'gewone economen' lijkt dat besef nog te moeten landen. Kalshoven pleit zonder het te weten voor sluiting van de fabrieken waar we óók wereldwijd beroemd om zijn.

de Volkskrant - Landbouw is in economische zin een tamelijk onbeduidende sector in Nederland (2), 11 nov 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #51
  • 8 dec '24
  • 12:05

#49 "Ik denk dat zo'n belasting in round-up ready teelten erg succesvol kan zijn." Kun jij nog een ander voorbeeld geven van zo'n succesvol systeem? Dit zal waarschijnlijk niet gaan werken helaas.

Kijk maar naar de populaire, volledig uit de lucht gegrepen #1 :
"Niet teveel waarde hechten aan de mening van de Volkskrant.
Hun doel is duidelijk gebaseerd op de linkse mantra.
Voedselzekerheid is bij hun geen issue tot dat het hun zelf raakt."

Iedere discussie poogt men direct plat te gooien met een voedselzekerheid mantra.

Henric van der Krogt
  • #50
  • 8 dec '24
  • 9:02

Zaken die de samenleving echt niet wil, kun je verbieden. Gewasbescherming toepassen dichtbij gebieden waar mensen wonen is daar een voorbeeld van. Verbieden, handhaven, eventuele schade compenseren, redelijk eenvoudig.
Ongewenst gedrag kun je belasten, zodat dat minder voorkomt. Wil je minder gifgebruik, maak het duurder dan neemt het af. De gevolgen hiervan zijn veel ingewikkelder. Oogsten nemen af, producten worden duurder en minder beschikbaar. Doe je dit alleen in Nederland dan zal grondgebruik en -waarde sterk veranderen. Dat heeft grote economische gevolgen die niet goed te overzien zijn, maar die je wel moet meenemen in de overweging. Ik vind het goed dat Kalshoven in ieder geval de discussie voert en luistert naar kritiek.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #49
  • 8 dec '24
  • 0:56

Ik denk dat zo'n belasting in round-up ready teelten erg succesvol kan zijn. Verder denk ik dat Kalshoven de blijdschap waarmee te veel gespoten wordt overschat.

Spuiten in de nabijheid van natuur en bewoning zou een goed bijkomend argument voor zo’n belasting kunnen zijn. Het zal leiden tot een kleiner areaal. Dat kan ook best omdat er elders in de wereld nog een geweldig grote yield gap bestaat (= areaal waarvan de opbrengst nog sterk vergroot kan worden).

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #48
  • 7 dec '24
  • 22:55

Ja, maar hij vindt die belasting nog steeds prima, en hij moet ook flink hoog zijn, anders gebeurt er niks (zie #46 ): "Het doel moet zijn om in Nederland meer welvaart te creëren door doeltreffend en doelmatig beleid – dát hebben we nodig. Een belasting op bestrijdingsmiddelen in de landbouw is daar een prachtig voorbeeld van." aldus Kalshoven.
En, ja, ai, ook een andere econoom pikt die draad van Kalshoven weer op: "En De Beer doet nog een voorzetje voor nog zo’n radicale oplossing: nadenken over een Nederland zonder of met heel weinig landbouw.
“Ik zeg niet dat het mijn ideaalplaatje is. Maar de landbouw produceert zo’n 2 procent van onze economie en neemt meer dan de helft van de ruimte in beslag. Landbouw heeft een enorm aandeel in uitstoot van stikstof en broeikasgassen. Dat gaat ook gepaard met, vind ik, onacceptabele omstandigheden rond dieren. Landbouwers maken ook veel gebruik van goedkope arbeidsmigranten die vaak onder slechte arbeidsomstandigheden werken. Als je alles op een rij zet, ben ik ervan overtuigd dat de minnen groter zijn dan de plussen.”

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #47
  • 7 dec '24
  • 22:08

Dit weekend vertelt Kalshoven dat hij snel leert van reeds wijd en zijd bekende kennis: het gaat niet om het gewicht van bestrijdingsmiddelen, maar hun effect.

Het blijft vermakelijk om iemand zo z'n best te zien doen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.