7
Fotocredits: Akkers in de polder, Bastian

FlashAlleen dwazen bouwen datacenters op de meest vruchtbare grond

Het ontbreekt aan gezond verstand in Nederland zegt de gelauwerde architect Adriaan Geuze over de keuze om datacenters te bouwen op de vruchtbaarste grond van Nederland, in de oude Zuiderzee. Maar het ontbreekt vooral aan visie op wat we willen in Nederland. In plaats daarvan maken bestuurders procedures en decentraliseren ze het nemen van grote beslissingen. Maar dat werkt niet. Nederland zou inmiddels al verschillende kabinetten op rij 'verslonzen'.

Dat zegt Geuze in De Telegraaf. "In Nederland zijn we in de ruimtelijke ordening doorgeschoten in procedureel denken en in decentralisatie. Daardoor kúnnen we niet goed werken aan de grote opgaven van onze tijd. En dat is wel nodig.”

Opvallend genoeg zegt historicus en directeur van het BO Akkerbouw André Hoogendijk hetzelfde nog pregnanter in Nieuwe Oogst. Volgens hem zijn grote transities in de landbouw altijd met momenten van onzekerheid omgeven geweest. Maar nog nooit was het zo dat ons land land plannen en maatregelen (zoals rond stikstof, koolstof, bodem en water) maakte zonder eerst een doel vast te stellen en zich een goed idee te vormen van de uitdagingen en de toekomst. Het duurt nog wel een tijdje, zegt Hoogendijk, voor het weer goed komt. Vroeger deden we lang over de analyse om de uitdagingen en toekomst te begrijpen. Anno 2022 en '23 moeten we bovendien eerst nog leren dat oplossingen verzinnen niet helpt als je de uitdaging en toekomst nog niet begrijpt. Zoals het oude spreekwoord zegt: bezint, eer ge begint. Anders maak je beleid als een kip zonder kop die maar wat in het rond rent. In Den Haag moet die wijsheid opnieuw post vatten; dat verlengt het proces.

De Telegraaf - Just a moment..., 29 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #7
  • 29 dec '22
  • 22:08

Overal dwazen.......
Dwazen bouwen datacenters op de meest vruchtbare grond.
Dwazen beleggen hun vruchtbare weide met zonnepanelen.
Dwazen bouwen nieuwe woonwijken op de meest vruchtbare grond.
Dwazen injecteren giftig water in de schone grond van het dunbevolkte NO-Twente.
Dwazen lozen afvalstoffen in het oppervlaktewater waar we nog lang van moeten drinken.
Dwazen kopen boeren uit om verderop de lucht te mogen verontreinigen.
Dwazen kopen een camper en zeggen dat ze niet meer vliegen.
Dwazen leggen een groen PFAS tapijt of verharding in de tuin, zelfs op vruchtbare grond.
Dwazen voeren extra vliegtaks in, en gebruiken het niet eens om trein en bus goedkoper te maken.

En ik ben zo dwaas om hier op FL te reageren waarna dit bericht over de hele wereld door een netwerk van stroomvretende datacenters op vruchtbare gronden wordt verspreid om het voor iedereen toegankelijk te maken en in de zoekmachines op te slaan, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is.

Toegift: Groene stroom uit stripboek 'Le Monde sans fin - Christophe Blain'.

Gert van der Hoek
  • #6
  • 29 dec '22
  • 19:30

#5 Ton, misschien een kwestie van definitie? Ik zie alleen PvdD en Bij1 afstand nemen. GL soms een beetje. In zo'n constellatie gebeuren gekke dingen?

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #5
  • 29 dec '22
  • 18:48

#4 Gert,

Neoliberaal wellicht gekoppeld aan korte termijn economisch gewin. Maar door alle partijen ondersteund lijkt me niet.

Gert van der Hoek
  • #4
  • 29 dec '22
  • 15:48

Ton, zou het kunnen dat er wél een visie ten grondslag ligt aan die compromissen? Iets Neoliberaal achtigs? Onderschreven c.q. omarmd door ongeveer alle partijen?

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #3
  • 29 dec '22
  • 13:42

Los van het harde feit dat Rutte regeringen uitblinken door zakelijk uit onderhandelde compromissen waar derhalve geen visie aan ten grondslag ligt, is ook de hijgerige maar ook achterbakse manier van omgaan met problemen een voortdurende belemmering om tot vergezichten te komen. Koppel dat aan eigen belang eerst en regeren is reageren in plaats van vooruitdenken en dan pas beslissen. Als rijksadviseurs de toekomst willen agenderen zit er altijd wel een machinatie tussen die vindt dat dat niet opportuun is gegeven de crisis, maar men vergeet dat een crisis vaak ontstaat omdat er geen aandacht geweest is om een crisis te voorkomen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.