20
Fotocredits: Nerts, Peter Trimming/Wikimedia

FlashAlle nertsen de wereld uit

Om te beginnen uit Denemarken. De Deense premier Mette Frederiksen kondigde aan dat alle 17 miljoen nertsen in het land geruimd zullen worden. In de nertsen is een mutatie van het coronavirus ontdekt die ook bij mensen is aangetroffen. De helft van de Noord-Deense covid-19-patiënten zou 'nertsgerelateerd' zijn, vulde de Deense minister van Volksgezondheid aan. In Nederland loopt het niet zo'n vaart, laat het ministerie van LNV weten aan de Telegraaf. Nederlandse nertsenfokkers laten iedere week hun dieren testen. Dat kan, omdat de Nederlandse nertsenfokkerij vele malen kleiner is dan de Deense. En sowieso volgend jaar, 3 jaar eerder dan oorspronkelijk gepland, zal stoppen.

Denmark wants to cull 15 million minks over COVID fears, 5 nov 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #20
  • 5 nov '20
  • 15:43

Ik stel voor dat we zo snel mogelijk ook alle verdachte katten laten testen en als er veel besmettingen uitkomen alle katten gaan ruimen, die beesten zijn een lopende tijdbom midden in de samenleving.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #19
  • 5 nov '20
  • 15:43

Je zou ook kunnen stellen dat 100% van alle besmettingen bij nertsen mens gerelateerd zijn.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #18
  • 5 nov '20
  • 17:28

#1, ej, je trekt al de conclusie 'lopende tijdbom', terwijl je in dezelfde zin dat eerst nog wil onderzoeken. Kan niet m.i. Mraaauw!

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #17
  • 5 nov '20
  • 17:56

Volksgezondheid Denemarken vs LNV in Nederland.
De helft van de Noord-Deense covid-19-patiënten zou 'nertsgerelateerd' zijn, volgens de Deense minister van Volksgezondheid. In Nederland loopt het niet zo'n vaart, laat het ministerie van LNV weten.

Ik vraag mij af wat de Deense minister van 'LNV' gezegd zou hebben.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #16
  • 5 nov '20
  • 18:02

Als je er niet naar zoekt vindt je het ook niet bij nertsen wordt getest terwijl een nertsenfarm zeker buiten de paar en pelstijd behoorlijk geïsoleerd is, bij katten wordt nergens naar gekeken terwijl die in veel nauwer contact met mensen staan en volop onderling contact hebben middenin de woonwijken en als je dan het advies van RIVM leest klinkt dat wel wat slapjes tov het ruimen van de pelsdierhouderijen. Ik krijg er meer een beetje een gevoel van "je moet de kans grijpen als die zich voordoet" bij.

zo staat het bij RIVM beschreven:
Als er mensen in het huishouden zijn met klachten die passen bij COVID-19 (Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)), en het huisdier ook klachten krijgt die kunnen passen bij COVID-19 (luchtweg of darmklachten), dan bestaat er een kleine kans dat het dier besmet is met het nieuwe coronavirus. Het advies is om het dier (zoveel mogelijk) binnen te houden. Laat het dier buiten niet vrij rondlopen. Goede hygiëne is extra belangrijk. Zorg dat het dier niet naar een locatie gaat waar veel dieren bij elkaar komen (opvang, pension, asiel). Als het dier ernstige benauwdheids- en /of diarreeklachten heeft, neem dan telefonisch contact op met de dierenarts. Die beoordeelt of de klachten van het dier passen bij COVID-19.
De kans dat mensen ziek worden van het dier is veel kleiner dan dat ze ziek worden van hun huisgenoten.

Ze gaan er kennelijk al bij voorbaat vanuit dat een kat het niet meebrengt en het huishouden besmet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.