7
Fotocredits: 'Afbakbroodjes', Pixabay

Flash Dagelijkse KostFabrikanten mogen alcohol in broodjes en zuurkool verstoppen

Wist je dat er alcohol in producten kan zitten waarvan je dat totaal niet verwacht? Denk aan afbakbroodjes, pizzadeeg of zelfs marsepein. Dat staat lang niet altijd duidelijk vermeld op de verpakking. Duitse consumentenorganisaties willen daarom dat er een alcoholwaarschuwing op de etiketten komt.

Alcohol ontstaat bij fermentatie. In bakkerijproducten (die rijzen), zuurkool of hippe frisdranken zoals kombucha, blijft vaak een beetje alcohol achter na die fermentatie. Om aan te geven dat er alcohol in een product zit, staan er op de ingrediëntenlijst termen als ‘ethanol’ en ‘ethylalcohol’, maar ook vermeldingen zoals bijvoorbeeld E334 (wijnsteenzuur), E1519 (benzylalcohol) of fenylmethanol.

Dat deze termen betekenen dat er alcohol in een product zit, weet niet iedereen. Voor kinderen en mensen die bewust geen alcohol willen gebruiken, zoals zwangere vrouwen, mensen die in het verleden verslaafd waren aan alcohol, of mensen die om religieuze redenen geen alcohol gebruiken, is dat een probleem, zegt de Duitse consumentenbond.

De Duitse overheid geeft geen gehoor aan de oproep van de consumentenbond voor alcoholwaarschuwingen op het etiket. Volgens het Bundesinstitut für Risikobewertung, het Duitse RIVM, is de alcohol die ontstaat bij natuurlijke fermentatieprocessen niet schadelijk voor de gezondheid.

"Versteckter" Alkohol in Lebensmitteln: Wo er überall drin ist, 6 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #7
  • 8 sep '24
  • 12:05

#2 Dan hebben we het over pruno, de gevangenisborrel.

Runa Hellinga
  • #6
  • 7 sep '24
  • 18:01

Voor een deel is alcohol in je eten haast onvermijdelijk. Inderdaad, gefermenteerde producten zoals zuurkool, kefir, kombucha en brood bevatten alcohol. Net als een pak sinaasappelsap of appelsap dat een dag open heeft gestaan. Ons eigen lichaam maakt zelfs alcohol aan. Maar in al die gevallen gaat het om kleine, en natuurlijk voorkomende hoeveelheden. Mij is uit het artikel niet duidelijk of het om alcohol gaat die van nature in producten voorkomen, die fabrikanten zouden 'verbergen' of om toegevoegde alcohol. In dat laatste geval begrijp ik het, maar bij natuurlijke alcohol lijkt een verplichte vermelding me alleen maar voor onnodige paniek en verwarring zorgen. En ga je dan op verpakkingen van sap ook zetten 'binnen een middag opdrinken in verband met vergisting en alcoholvorming'?

Astrid Spijkers
  • #5
  • 7 sep '24
  • 12:18

Okee, weer wat geleerd.

Yneke Kootstra
Yneke Kootstra Humane gezondheid
  • #4
  • 7 sep '24
  • 10:25

#3, Astrid, dat blijkt een fabel. Onno Kleyn heeft dat ooit uitgezocht en vast niet als enige. Maar je moet een stoofpotje met wijn 2 uur laten pruttelen voor alle alcohol verdwenen is. En dan uiteraard zonder deksel.

Astrid Spijkers
  • #3
  • 7 sep '24
  • 10:10

Als je bijv wijn verhit 'verdwijnt' de alcohol toch? Dat is wat ik altijd hoorde als ze in kookprogramma's alcoholische dranken gingen verhitten.
Het lijkt mij zo dat het bij het bakken ook gebeurt?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.