3
Fotocredits: 'Liquor', Michelle Bryant via Pixabay

Flash GezondheidAlcohol straks vol waarschuwingen in Ierland

In Ierland is het vanaf 22 mei 2026 verplicht om waarschuwingen te plaatsen op producten waar alcohol in zit. Die zullen onder meer op Franse, Spaanse, Italiaanse, Zuid-Afrikaanse, Chileense en Australische wijnen worden geplakt. De etiketten waarschuwen Ierse consumenten tegen ziektes zoals kanker en leveraandoeningen als gevolg van het drinken van alcohol. De vergelijking met sigarettenpakjes dringt zich op.

De verpakkingen zullen ook de hoeveelheid calorieën en het aantal gram alcohol moeten tonen en moeten wijzen op het risico van drinken tijdens de zwangerschap. Ook zullen de verpakkingen verwijzen naar een website met extra informatie over het verband tussen alcohol en gezondheid. De waarschuwingen komen alleen op producten die te koop zijn in Ierland, niet op exportproducten zoals Ierse whiskey.

Eerder maakten de Italianen zich al druk over de waarschuwingsplannen, ze zijn bang voor de consequenties voor hun miljarden opleverende wijnindustrie. Dertien landen hebben bij de Europese Commissie hun zorgen geuit over de Ierse plannen.

De Financial Times schrijft dat het volgende maand nog wel eens gezellig zou kunnen worden bij de Technical Barriers to Trade commissievergadering van de World Trade Organization (WTO). Dan wordt de Ierse wet bediscussieerd. Meer dan 10 landen hebben al klachten ingediend bij de WTO.

RTLnieuws - Na sigarettenpakjes kiest Ierland ook voor waarschuwingen op alcohol, 23 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #3
  • 22 jun '23
  • 15:08

Gisteren vergaderde de commissievergadering van de World Trade Organization en dus waait de discussie rondom Ierlands alcoholwaarschuwingen weer op, schrijft de Standaard.

Negen EU lidstaten en de VS, Mexico, Argentinië, Australië, Chili, Cuba en Nieuw-Zeeland hebben hun zorgen geuit over de nieuwe Ierse wet. Ze zijn bang dat Ierland andere landen ook op hetzelfde idee brengt, wat een flinke deuk kan slaan in de wereldwijde handel en verkoop van alcohol.

Daarnaast moeten de alcoholproducenten nu een aparte fles maken voor Ierland en kunnen ze niet dezelfde fles gebruiken voor alle EU-lidstaten.

Aan dat laatste bezwaar wil Ierland nog wel tegemoet komen: de waarschuwingen op de fles mogen stickers zijn. Maar op de vraag of Ierland wil wachten tot 2026 om de wet te implementeren klinkt “een strikte nee” van de Ierse Gezondheidsminister Stephen Donnely.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #2
  • 29 mei '23
  • 9:03

Ik zie een paar interessante class action rechtszaken aan de einder verschijnen: "De WHO weet namelijk nog helemaal niet hoe slecht alcohol nu echt is."

Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
  • #1
  • 24 mei '23
  • 18:28

De Europese bierbrouwers zijn op z’n zachts gezegd niet blij met de Ierse plannen.

Ierland zou voor zijn beurt praten, zegt koepelorganisatie Brewers of Europe. De WHO weet namelijk nog helemaal niet hoe slecht alcohol nu echt is. "Het invoeren van deze maatregel werpt ongerechtvaardigde handelsbelemmeringen op", aldus de brouwersorganisatie. De brouwers moeten straks kiezen tussen een speciaal etiketje op hun verpakkingen (dat kost geld), of eenvoudigweg niet meer exporteren naar Ierland.

Heineken is het volledig eens met de verklaring, schrijft nu.nl.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.