1
Fotocredits: 'Guys drinking beer', David, Bergin, Emmett and Elliott

Flash Dagelijkse KostAlcohol maakt niet knapper, maar geeft wel ‘vloeibare moed’

Laat dronkenschap anderen er mooier uitzien? In het Engels heeft de overtuiging dat je iemand aantrekkelijker gaat vinden na een aantal glazen alcohol een heuse term: beer goggles, oftewel het bierbrileffect. In de jaren tachtig bedacht door mannelijke Noord-Amerikaanse studenten. Een studie van Stanford University bestrijdt het tot nu toe vooral anekdotische fenomeen.

Drank blijkt de aantrekkelijkheid van een ander niet te vergroten. Drank blijkt wél van invloed op de 'vloeibare moed' van mannen. Ze krijgen er meer zelfvertrouwen door zodat ze een voor hen aantrekkelijk persoon durven te benaderen. Alcohol bevrijdt ons (deels) van de angst voor afwijzing.

Als alcohol inderdaad de kans vergroot dat iemand in contact komt met iemand die ze aantrekkelijk vinden, dan vindt onderzoeker Molly Bowdring dat het onderzoek laat zien hoe alcohol sociaal gedrag beïnvloedt. En dat bevestigt dan weer de potentieel gevaarlijke aard van alcohol, inclusief de invloed ervan op risicovol seksueel gedrag.

De kunst is om die overmoed te (h)erkennen. Dan kun je van te voren bedenken hoe veilig het daten, flikflooien en misschien wel vrijen is omdat je nu durft, terwijl je er op lange termijn spijt van kunt krijgen.

The Guardian - ?Beer goggles? study finds alcohol does not make people seem better looking, 31 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 5 sep '23
  • 17:41

Volgens jellinek neemt de lust toe na een paar drankjes bij mannen en vrouwen (en af bij veel alcohol). Dan verlaagd het drinken van een paar glaasjes wellicht de eisen voor hoe knap een partner moet zijn, zolang er maar gebatst kan worden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.