3
Fotocredits: 'Onderzoek', Edward Jenner, via Pexels

FlashAI versnelt ontdekken van nieuwe antibiotica

Artificial Intelligence kost bakken energie, maar is een probate oplossing voor een aantal problemen. Neem de bacterie Acinetobacter baumannii. Die gedijt lekker in ziekenhuizen en kan daar gevaarlijke infecties veroorzaken. Voor verzwakte mensen kan de bacterie levensbedreigend zijn.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de bacterie een nummer 1 prioriteit voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, mede omdat hij resistent is tegen carbapenems, breed werkende maar liefst zo spaarzaam mogelijk ingezette bactericiden. De zo beperkt mogelijk inzet heeft als doel om het gevaar van resistentie te vermijden; dat treedt helaas toch al op.

Onderzoekers hebben nu AI gebruikt om het antibioticum abaucin op het spoor te komen: een mogelijk probaat middel tegen de superbug.

De onderzoekers trainden het AI-model om antibacteriële eigenschappen van moleculen te kunnen herkennen. Daarna mocht het aan de slag met 6.680 mogelijk interessante moleculen. 240 daarvan werden in een laboratorium getest en dat leverde 9 kandidaten op, waaronder abaucin. Abaucin mocht zichzelf tot slot bewijzen in een aantal muizenwonden en dat werkte wonderbaarlijk wel. Volgens één van de onderzoeksleiders is het dankzij AI mogelijk om veel sneller nieuwe antibiotica te vinden en kost het ook nog eens minder geld.

Een primeur was dit onderzoek overigens niet; 3 jaar geleden werd ook al AI ontwikkeld om nieuwe antibiotica te vinden.

The Guardian - Scientists use AI to discover new antibiotic to treat deadly superbug, 26 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #3
  • 28 mei '23
  • 16:47

Ja AI kan de basisscreening versnellen, maar dit is nog lang geen garantie op een succesvol molecuul. Ipv AI lijkt dit meer een kwestie van Machine learning te zijn, al doen nieuwe buzzwoorden het beter.
Het echte bewijs moet nog komen in de kliniek, er zijn zoveel eisen waar het aan moet voldoen (target, stabiel, oplosbaar, etc) en dan ook nog eens niet toxisch zijn (muizen zijn geen mensen).

Het duurt nog wel een tijd, tevens zijn er vaker claims van versnelling gedaan (bv robotiseren screening, industrie 4.0, ec) dat het vaak een kwestie is van fondsen verzamelen voordat het verder kann, door enkele juichberichten.

Ook loopt er nu nog onderzoek naar potentiele vaccins tegen deze specifieke bacterie, want meestal ligt de resistentie op een plasmide in de bacterie kan eenvolgende antibiotica op den duur ook weer ontweken worden

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #1
  • 27 mei '23
  • 11:56

Heeft dus niets te maken met AI. De enige intelligentie die er aan te pas kwam was die van de programmeurs die de rekenkracht van een computersysteem wisten te benutten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.