Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
0
Fotocredits: 'Fish packed in ice', Lotus Head, Wikimedia

FlashAfwasbaar ijs

We kennen allemaal de viskraam op de markt waar de vis op smeltend ijs uitgestald ligt. In de visverwerkende industrie gaat nog veel meer van dat ijs om. Pure waterverspilling. Het ijs is, eenmaal gesmolten, immers niet meer te recyclen omdat het in contact met de vis is geweest. Daardoor is het niet meer voedselveilig. Amerikaanse voedingswetenschappers bedachten een - naar eigen zeggen - 'revolutionaire' oplossing. 'Vast' ijs dat niet smelt, net zo goed koelt als echt ijs en vooral: herbruikbaar is. Gemaakt van 90% water en 10% 'hydrogel' van gelatine. Ieder jelly-ijsblokje kan zo'n 10 tot 15 keer opnieuw gebruikt worden. Gewoon even afwassen na gebruik. Al dan niet in een chlooroplossing.

Jelly-based ice cubes: Scientists fight food waste with reusable cooling medium, 29 nov 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.