0
Fotocredits: 'Achel trappist', Wikimedia

FlashAchel geen trappistenbier meer

En toen waren er nog 10 trappistenbieren op de wereld. De Sint-Benedictusabdij van Hamont-Achel, beter bekend als de Achelse Kluis, is verkocht aan de Kempense ondernemer Jan Tormans. Die wil er een sterrenrestaurant in vestigen. Om als authentieke trappist met het label Authentic Trappist Product verkocht te mogen worden, moet het brouwproces van trappistenbier onder toezicht van monniken gebeuren.

Dat gold voor Achel sinds januari 2021 al niet meer, want toen vertrokken de laatste twee broeders uit de abdij. Het Achel-bier mocht nog wel als trappist verkocht worden omdat de Achelse Kluis onder de abdij van Westmalle ressorteerde. Nu de abdij verkocht is, kan het bier van Achel niet langer als trappist gelden.

Belgiƫ blijft met 5 trappistenbieren de grootleverancier van het Authentic Trappist Product. In de abdijen van Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort staan nog altijd monniken aan het roer van de brouwerij. Nederland kent 2 trappistenbieren, La Trappe en Zundert, Oostenrijk (Engelszell), Italiƫ (Tre Fontane) en Engeland (Tynt Meadow) elk een. De Amerikaanse loot aan de trappistenstam (Saint Joseph's Abbey) bleek na een tiental jaren 'niet levensvatbaar' en maakt geen trappist meer.

De Standaard - Achel is geen trappist meer, 26 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.