Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
0
Fotocredits: 'Balsamic Vinegar', Pixabay

FlashAceto balsamico: zoetzure miljarden

Slovenen willen hun 'wijnazijnen vermengd met druivenmost' ook onder de naam aceto balsamico kunnen verkopen. Daarom heeft de Sloveense regering bij de EU een aanvraag ingediend voor een zogeheten 'nationale technische norm'. De EU zal geen bezwaar hebben, want het Europees Hof van Justitie besliste in 2019 nog dat alleen de aceto balsamico di Modena recht heeft op de Beschermde Geografische Aanduiding-status. 'Aceto' is gewoon azijn, en 'balsamico' duidt als bijvoeglijk naamwoord op de zoetzure smaak. De Italianen maken wel bezwaar. Landbouwminister Stefano Patuanelli belooft dat de Italiaanse regering "alles in het werk zal stellen om balsamico-azijn te verdedigen tegen aanvallen." Het gaat per slot van rekening om Italiaans cultureel erfgoed. En om een miljardenomzet.

de Volkskrant - Azijnruzie tussen Italiƫ en Sloveniƫ: wie mag zijn product ?aceto balsamico? noemen?, 2 mrt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.